Szabad navigáció okozta problémák webes környezetben

Technológiák: Servlet 3.0/JSP 2.2, DocBook 4.5, Docbkx Tools, Docbkx Maven Plugin, Maven 3

Legrégebb óta írt cikkem kerül most publikálásra, melynek címe "Szabad navigáció okozta problémák webes környezetben".

Ez a cikk azon problémával foglalkozik, mely a legtöbb webes alkalmazás fejlesztésekor felmerül, ugyanis nem biztosítható az, hogy a felhasználó olyan sorrendben nézze meg az oldalakat, ahogy azt az alkalmazás fejlesztője eltervezi. Használhatja a Vissza és Tovább műveleteket is navigációra, valamint újratöltheti az oldalt a Frissítés művelettel. Ezen műveletek elérhetők a böngésző szokásos gombjai között, billentyűkombinációval, de jobb kattintásra felugró menüben is. Sokan megszokásból, esetleg türelmetlenség (, a lassú válaszidő) miatt duplán kattintanak egy adott hivatkozásra. A felhasználó kézzel is beírhat egy url-t, vagy a Kedvencek közül is választhat egyet, ami szintén hibás működéshez vezethet, ha erre nem készülünk fel, és bízunk, hogy csak a felületi elemeket (űrlap elemek – gomb, legördülő menü, stb., hivatkozások) fogja használni. A böngészők és tűzfalak gyorsítótár beállításai is megzavarhatják az előre tervezett munkafolyamatot. A probléma a webes technológia, a http(s) protokoll, valamint a böngészők adta lehetőségek miatt jelentkezik.

A cikk egy jtechlog-repost példa projektre hivatkozik, mely letölthető a GitHub-ról. Egyszerű webes alkalmazás, servlet controller és JSP view réteggel. Maven-nel build-elhető, és a letöltést követően a 'mvn jetty:run' paranccsal futtatható.

Példaprogrammal, szekvencia diagramokkal és forráskódokkal szemlélteti a webes alkalmazásokban gyakran felmerülő problémákat, melyek a szabad navigációból erednek. Ha te is találkoztál, vagy írtál olyan alkalmazást, ahol problémát okozott, ha a felhasználó véletlenszerűen használta a Vissza/Előre gombokat, ha a többszöri kattintás felesleges terhelést okozott a szerveren, ha Frissít gomb megnyomásakor a böngésző hibaüzenetet dobott fel, akkor a cikk neked való. Nem csak a problémákat, de a rá adott szabványos megoldásokat is ismerteti, mint a Redirect After Post, vagy a Synchronizer Token. Olyan ide kapcsolódó témákat is érint, mint a hosszú, aszinkron folyamatok kezelése, vagy a problémák megoldása AJAX környezetben.

Szabad navigáció okozta problémák webes környezetben cikk letöltése

A dokumentáció érdekessége, hogy DocBook-ban íródott, mely egy XML formátum könyvek, cikkek publikálására. Ugyanis meguntam a Word ezirányú képességeit, hogy hosszabb dokumentációnál elveszti a kontrollt, bizonyos dolgokat sokszor körülményes vele megcsinálni. Mivel az XML egy szöveges állomány, ilyen nem fordulhat elő a megfelelő tag-ek ismeretében. A DocBook XML állományból a Maven Docbkx Tools fordít PDF állományt. A háttérben először egy XSL-FO állomány generálódik le, majd azt fordítja az Apache FOP PDF-fé.

A DocBook forrást tartalmazó, és a PDF-fé build-elést elvégző Maven projekt szintén elérhető a GitHub-on jtechlog-repost-doc néven.

Ezzel kapcsolatban csak egy probléma merült fel, méghozzá az ékezetes karakterek problémája. Egy PDF megjelenítő ugyanis alapban 14 betűtípust ismer ("base fourteen fonts"), és ebben nincsenek ékezetes karakterek. Ezért, ha ilyeneket akarunk, akkor azokat be kell építenünk (embedded font) a PDF állományba. Az Apache FOP ezt azonban bizonyos verziónál csak úgy tudja megtenni, ha a beépítendő betűtípus mellett egy metrics állomány is szerepel, mely egy XML és leírja a betűtípus tulajdonságait. Szerencsére a betűtípusból ilyent generálni is lehet a következő paranccsal: java org.apache.fop.fonts.apps.TTFReader -fn sanf-serif micross.ttf micross-fcm.xml, persze a megfelelő FOP CLASSPATH beállításával. Szerencsére ilyent nem kellett Maven-ből hívni, ugyanis a Docbkx Tools tartalmaz eszközt erre is, csak a következő részeket kellett a pom.xml-be beilleszteni (fontos a false ansi property).

<plugin>
 <groupId>com.agilejava.docbkx</groupId>
 <artifactId>docbkx-fop-support</artifactId>
 <version>2.0.13</version>
 <executions>
 <execution>
  <phase>generate-resources</phase>
  <goals>
  <goal>generate</goal>
  </goals>
  <configuration>
  <ansi>false</ansi>
  </configuration>
 </execution>
 </executions>
</plugin>

<plugin>
 <groupId>com.agilejava.docbkx</groupId>
 <artifactId>docbkx-maven-plugin</artifactId>
 <version>2.0.13</version>
 
 <!-- ... -->
 
 <configuration>
 <bodyFontFamily>TimesNewRoman</bodyFontFamily>
 <monospaceFontFamily>Courier</monospaceFontFamily>
 <titleFontFamily>ArialBold</titleFontFamily>
 <fonts>
  <font>
  <name>Arial</name>
  <style>normal</style>
  <weight>normal</weight>
  <embedFile>${basedir}/src/fonts/Arial.ttf</embedFile>
  <metricsFile>${basedir}/target/fonts/Arial-metrics.xml</metricsFile>
  </font>
  <!-- ... -->