Otthoni radar egy dvb-t stickkel

Ahogy előző postban írtam, egy 12 dolláros usb-s dvb-t stickkel is tudjuk venni a repülőgépek Mode S transzponderei által küldött jeleket. (Közben megtaláltam Zerkowitz István folytatásos cikkét, a Mode S és ADS-B jelekről. Akit érdekel a téma olvassa el, az író tevékenyen részt vett a szabványok kialakításában - 1. rész, 2. rész.) Ezeket utána dekódolni kell, amit szövegesen, és a hordozott információkat vizuálisan, egy radar képernyőn is megjeleníthetjük. Az már csak hab a tortán, hogy ezeket utána más felhasználóknak, vagy akár webes szolgáltatások felé is továbbíthatjuk.

Természetesen én is azonnal rendeltem egy ilyen eszközt az EBay-ről. Két hét alatt meg is érkezett, melyen semmi gyártójelzés nem látható. A lényeg, hogy olyan eszközt rendeljük, melyben a RTL2832U és a R820T chip van.

DVB-T usb stick

Első körben venni szerettem volna a repülőgépek jeleit, majd ezek alapján egy virtuális radaron megjeleníteni őket. Ehhez a következő lépéseket kell elvégezni:

  • USB driver telepítése
  • Dekóder telepítése
  • Virtuális radar telepítése

A hardver elemről, különböző antennákról és a választható szoftverekről itt egy jó cikk.

Először dugjuk be a sticket egy megfelelő USB portba (egyszerűbb egy hosszabbítóval). (Azt észrevettem, hogy az eszköz meglehetősen forró üzem közben, sokan ezt úgy oldják meg, hogy leveszik a műanyag házat.) Fontos, hogy nem szabad feltenni az eszközhöz adott drivert, a Windows által feldobott ablakokon nyomjunk végig Cancel gombot. E helyett egy WinUSB drivert kell feltelepíteni. Ez gyakorlatilag egy API-t biztosít az USB eszközhöz, nem kell drivert írni az eszközhöz való kommunikációhoz. Hátránya, hogy egyszerre csak egy program kapcsolódhat az eszközhöz. Ezt legegyszerűbben a Zadig szoftverrel tudjuk megtenni.

Az Options menüből először válasszuk ki a List All Devices menüpontot, majd középen válasszuk ki az “Bulk-In, Interface (Interface 0)” eszközt. Majd válasszuk ki a “WinUSB (v6.1.7600.16385)” drivert és nyomjuk meg az “Install Driver” gombot. Jegyezzük meg, hogy melyik USB portot használtuk, mert legközelebb is erre kell dugni a sticket, vagy a másikra is feltelepíteni a drivert. Sokan panaszkodtak, hogy az USB 3.0 porton problémák voltak, így az USB 2.0 portokat használjuk.

WinUSB

Majd következhet a dekóder feltelepítése. A következők közül választhatunk:

  • ADSB# az SDR# (SDR sharp), az egyik legelterjedtebb software defined radio alkotóitól.
  • RTL1090 több beállítási lehetőséggel, mint az ADSB#, de rosszabb dekódolással. A betaban lévő version 2 már jobb dekódolást ígér.
  • dump1090 Linux dekóder, mely a Raspberry Pi-hez is használható.
  • Cocoa1090, dekóder Mac OS X-re.
  • gr-air-modes, mely egy GNU Radio plugin. Ez utóbbi egy másik software defined radio eszköz.

Én az RTL1090 programot választottam, mely egy nem hangolható 1090 MHz-es vevő és Mode S dekóder. Először töltsük le, majd csomagoljuk ki. Azonban ennyi nem elegendő, ugyanis ez az rtl-sdr library-t használja a stickkel való kommunikációra, amitől kapott adatokat aztán dekódolja. (Az RTL-SDR egy nyílt forrású software defined radio, mely a RTL2832 chippekre készült.) Az előre lebuildelt csomag Windowsra is letölthető. Ezt csomagoljuk ki, majd a rtl-sdr-release/x32/ könyvtárban található rtlsdr.dll, msvcr100.dll és libusb-1.0.dll fájlokat másoljuk az RTL1090 könyvtárába.

A programot elindítva, majd a Start gombra nyomva a következő üzeneteket kaptam:

========================================
rtl1090 V 0.9.0.100 (c) jetvision.de 2013
========================================
Commandline: /run

Started...
1 RTLSDR device(s) found.
Device:"ezcap USB 2.0 DVB-T/DAB/FM dongle"
TCP server port opened: 31001
UDP receiver port opened: 31002
UDP target is: 127.0.0.1:31012
Device opened: "150810088"
** Manufacturer: Realtek
** Product:      RTL2838UHIDIR
** Serial:       00000001
Tuner type: "Rafael R820T"
RTL Xtal Freq:   "28800000 Hz"
TUNER Xtal Freq: "28800000 Hz"
Gains: 0,9,14,27,37,77,87,125,144,157,166,197,207,229,254,280,297,328,338,364,372,386,402,421,434,439,445,480,496
Gain: 25,4 dB
Sample rate: 2000000 S/s
RTL AGC set ON
Tuner gain set to AUTO
Freq correction: 0 ppm
Freq set: "1090000000 Hz"
Buffer cleared
Started ...

Ekkor valami hasonlót kell látnunk:

RTL1090

A program kézikönyve igen jó, a képernyőn a következőket érdemes figyelni. Felül a frekvencia található (1090 MHz), majd a vezérlő komponensek. Kezdésnek az RTL AGC és TUNER AGC legyen bekapcsolva. Amennyiben a List gomb nincs benyomva, a repülőktől érkező jeleket listázza, amennyiben viszont nincs benyomva, a “látható” repülőgépek listáját jeleníti meg középen (un. Flight table). Alul a státuszsor található.

A táblázatban a következő oszlopok lehetnek érdekesek:

  • ICAO: ICAO kód
  • C/S (callsign): hívójel
  • ALT (altitude): magasság, *100 láb, valamint a gép fedélzeti műszerén (MCP panel) beállított magasság. Látható, hogy mint a legtöbb repülőgépes érték, megadása angolszász mértékegységben történik.
  • V/S (vertical speed): függőleges sebesség perc/láb
  • GS (ground speed): a gép földhöz viszonyított sebessége (csomó)
  • TT (true track): a repülőgép mozgásának iránya, mágneses északhoz képest a mozgás iránya (fokban). Ez nem mindig a repülőgép hosszanti tengelyének iránya a szelek miatt.
  • SSR (secondary surveillance radar): SSR kód.

A színeknek is van jelentésük. Leggyakoribb a zöld, ami ezt jelenti, hogy tartja a magasságát, a barna emelkedik, a világoskék ereszkedik, a szürke eltűnt a látómezőből.

A Max/Min gombra bármikor rá lehet kattintani, nekem a következőket írja ki:

Searching frequencies...please wait...
Lowest tuner freq set: "4255977,296 kHz
Highest HF freq set: "1769000" kHz"
Max/min/gap search completed...
Freq set: "1090000000 Hz"

Érdekesség, ha több stickünk van, akkor több példány is futhat, és egy ezek közül aggregátorként viselkedhet, mely összegyűjti a többitől az adatokat.

Ehhez a programhoz több virtuális radart is lehet kapcsolni, melyek a következők:

  • Virtual Radar Server, mely egy .NET alkalmazás, mely egy webszervert futtat, amihez böngészővel lehet kapcsolódni, és a repülőket Google Map-en jeleníti meg
  • PlanePlotter: 21 napig ingyenes, majd 12 EUR. Tudásban magasan a többi fölött áll.
  • adsbScope
  • Globe-S for RTL1090, a Globe-S RTL1090-hez ingyen letölthető változat, egy egyszerű radar
  • Basestation, Kinetic Avionics hardverekhez adott szoftver

Ezen kívül a RTL1090 persze a Flightradar24 szoftverét is képes adatokkal ellátni.

Én a Globe-S for RTL1090 programot választottam, mert ezt adják az RTL1090-hez, valamint hasonlít ahhoz, amit radar képernyőnek képzelek el. Nem utolsó sorban jó kézikönyve is van. Vigyázat, a kézikönyv nem a RTL1090 verziót írja le, de minimális a különbség, néhány fejlettebb funkció hiányzik csak.

Globe-S for RTL1090

Először az RTL1090 programban nézzük meg, hogy mi szerepel a Table 2 beviteli mezőben. Ide érdemes egyedi jelszót megadni publikusan látható szerver esetén. Az RTL1090 alapesetben a 31008 porton egy http szervert indít, és az adatokat dekódolva itt szolgáltatja szöveges formátumban, a mezőket egymástól kettősponttal elválasztva. Ha a Table 2 mellett pl. ABCD1234 szerepel, akkor ezt kipróbálhatjuk a http://localhost:31008/ABCD1234 címen. A táblázatot akár saját szoftverben is feldolgozhatjuk, ugyanis a mezők leírása letölthető.

A Globe-S for RTL1090 ezen az interfészen keresztül fogja lekérni az adatokat. Kicsomagolás és elindítás után a “Configure data interface” ablakon (Ctrl + C billentyűkombinációval, vagy a fogaskerekekkel hozható elő) kell megadni az ip-címet (127.0.0.1, azaz a saját gép), valamint a portot, ami alapesetben 31008. Valamint adjuk meg az RTL1090 program Table 2 mezőjébe beírt szöveget. Ha minden jól megy, alul a Data traffic zölden villogni kezd, és az RTL1090 programban is az utolsó led (Request to HTTP server at port 310x8), és a radarképernyőn megjelennek a repülőgépek.

És végül néhány szó a Globe-S for RTL1090 használatáról, hiszen nem triviális. Első indításnál két ablak jelenik meg, mely külön konfigurálható. Egérrel mozgatható, görgővel nagyítható/kicsinyíthető. Mindkettő alján egy Control Bar található, melyet a szóköz billentyűvel lehet megjeleníteni vagy eltüntetni. A Control Bar első két gombjával lehet az ablakokat megjeleníteni vagy eltüntetni. A képernyő jobb felső sarkában található a képernyő azonosítója, a képernyő közepének koordinátája, a frissítés gyakorisága, a magasság, és hogy kapcsolódott az RTL1090 programhoz. Az F1 billentyű hatására egy rövid súgó jelenik meg a billentyűkombinációkról. A radar ikonra kattintva (Configure map) megadhatjuk a koordinátáinkat. Ezt pl. Androidon a GPS Test vagy GPS Státusz programok futtatásával tudjuk kinyerni. Ha nincs GPS-szel rendelkező mobilunk, akkor elegendő a Google Térképen a megfelelő helyre kattintani, és kiírja a keresőmező alatt. A METAR panelen megadva a repülőtér ICAO kódját (LHBP a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kódja), és Auto-ra kapcsolva megjelennek a meterológiai információk a képernyő alján.

A képernyő bal felső sarkában a repülőgép körül lévő kör méretét szabályozhatjuk. Mellette magasság szerint tudunk szűrni, alapesetben minden gép látható (GND ground - UNL unlimited), váltani az egér görgőjével lehet. Mellette az idő UTC-ben, valamint a helyi idő. A MAX gombbal maximalizálni lehet az ablakot, az NRM gombbal vissza kicsinyíteni.

A Label editor a Ctrl - L billentyűkombinációra, vagy az A ikonra kattintva jelenik meg. Itt szerkeszthetjük, hogy mi jelenjen meg egy repülőgépről, ha nincs kiválasztva, ha ki van választva, vagy ha a földön van. Amennyiben kiválasztunk egy repülőt, bővebb adatok jelennek meg, a címkét a jobb klikkel tudjuk odébb rakni. Bal fent is megjelennek a repülőgép adatai, és a jobb alsó sarokban megjelenik a pozíciónktól való iránya, valamint a távolsága. Ha még egy repülőgép fölé visszük az egeret, megnézhetjük, hogy jelenlegi irányuk alapján hol kereszteznék egymás útját. A jegyzetfüzet lap ikon megnyomásával a repülőgépek listája jelenik meg.