Adatforrások

Geocaching.hu

A Geocaching.hu a magyar geocache-erek első számú információforrása, ahová a ládák adatai vannak feltöltve. A ládák adatait innen sok formátumban le lehet tölteni, de nekünk a .gpx formátum az érdekes.

Turistautak.hu

A Turistautak.hu oldal koordinálja egy lelkes csapat munkáját, mely GPS-es terepbejárások alapján, nonprofit alapon építik Magyarország térképét. Teljes közúthálózat, települések utca szintű térképei, POI-k, és ami számunkra a legfontosabb, a turistautak. Szigorú szabályok szerint működik, vektorosan csak megbízható szerkesztők tölthetik le és szerkeszthetik.

A térképek többféle formátumban is megtekinthetőek és letölthetőek. Számunkra talán a böngészőből is nézhető raszteres, valamint a letölthető, és Garmin eszközökre feltölthető formátum az érdekes. A hátteréről csak annyit, hogy MapEdit nevű Windowson futó szerkesztőben készül a szerkesztés nyomvonalak alapján és .mp formátumban kerül mentésre (és utána ebből konvertálják különböző formátumokra).

A térkép több tájegységre van bontva. Hasznos információforrás az oldal wikije is.

OpenStreetMap

Az OpenStreetMap, röviden OSM egy hasonló kezdeményezés, mint a Turistautak.hu, azonban az egész világra koncentrál, és korántsem olyan szigorú szabályok szerint működik. Az OpenStreetMap XML alapú .osm vektoros térkép formátummal dolgozik, ami mindenki számára le is tölthető.

Wikijén és magyar nyelvű aloldalán rengeteg információ megtalálható.

Openmaps

Az Openmaps, röviden OMP kezdeményezés szintén a geocachingből nőtte ki magát, 2006-ban kezdett el egy lelkes csoport Erdély térképet fejleszteni, mely később az Erdély Térkép Projekt (ETP) nevet kapta. Felvetődött, hogy ugyanígy kéne egy Szlovákia térkép is, ekkor lett OMP a neve. Később egyre több terület került be. A magyarországi térképadatok forrása azonban ugyanúgy a Turistautak.hu. Online is böngészhetők a térképek, de le is letölthetők, többek közt .img formátumban is.

2015 január 1-től azonban csak az OSM adatbázisa alapján készítenek csak térképeket. Az OMP saját adatai, vagy a Turistautak.hu forrásból készített térképek az archívumban lesznek elérhetőek. Az OSM-en nem szereplő adatok átvitele folyamatosan történik, mely munkához bárki csatlakozhat.