QLandkarte GT

A dokumentáció írásakor a QLandkarte GT legfrissebb verziója az 1.7.7, mely 2014 júliusában jelent meg, azonban az Ubuntu szoftver repository-jában csak a 1.7.5. verzió volt fenn. A changelog alapján azonban semmi lényegesebb változtatás nem került bele közben.

A QLandkarte GT utódja a QMapShack, mely fejlesztése 2014. augusztusában indult, és a QLandkarte teljes újraírását ígérik. Azonban még nincs olyan stabil állapotban, hogy egyszerűen telepíteni lehessen Ubuntura (forrásból fordítva kipróbálható). Főbb újdonságok a több workspace és a projekt alapú adatkezelés lesz.

Ez a leírás nem egy teljes dokumentáció, csupán csak felvillantani szeretné az alkalmazás képességeit, és egy két tippet-trükköt adni.

Telepítés és használatba vétel

Az alábbi paranccsal telepíthető:

sudo apt-get install qlandkartegt

A képernyő két fő része a tool-view bal oldalt, és a térkép a jobb oldalt.

Nekem abszolút helypazarlásnak tűnik a tool-view-n az un. option list, hiszen az összes funkció elérhető a térképen jobb klikkre, vagy a menüből. Ezért az alatta lévő részt megfogva és felhúzva el lehet tüntetni. Másrészt hogy az egérgörgő pont ugyanabban az irányban nagyítson, mint a MapSource, a Setup/General menüben kell a Mouse Wheel panelen a Flip jelölőnégyzetet bepipálni.

Dokumentáció

Egy jó kis esettanulmány található a QLandkarte GT oldalán, mely egy túrázás előkészítését és utómunkálatait mutatja be részletes leírással, képekkel gazdagon illusztrálva. Az alkalmazás súgója ugyan nem működik, de a két leghasznosabb oldal a wiki valamint a FAQ.

Eszköz csatlakoztatása

A Setup/General menüpontban kell a Device & Xfer fület kiválasztani, és ki kell választani a megfelelő GPS eszközt.

Térképek kezelése

A QLandkarte GT képes vektoros és raszteres térképeket is kezelni, valamint képes folyamatosan is letölteni az internetről. Kezelni a bal oldali tool-view-n lehet a Maps fülön. Alapból az Open Street Map van benne, de a Google Mapet is könnyű bekötni. Jobb klikk, Add TMS map..., és a következő címek valamelyikét kell beírni.

Google map
http://mt.google.com/vt/x=%2&y=%3&z=%1

Satellite map
http://mt.google.com/vt/lyrs=s&x=%2&y=%3&z=%1

Terrain map
http://mt.google.com/vt/lyrs=t&x=%2&y=%3&z=%1

Amennyiben a Turistautak.hu oldalról letöltött térképet szeretnénk használni, töltsük le a megfelelő oldalról a .zip állományt, és csomagoljuk ki. Több .img állományt és egy .tdb állományt tartalmaz. A File/Load map menüpontban válasszuk ki először a .tdb állományt, majd a vele megegyező nevő .img állományt. Ekkor a térkép megjelenik a Vector fülön.

A Turistautak.hu térképei alapesetben nem jelennek meg, csak ha nagyon ránagyítunk. Ezt úgy kell kiküszöbölni, hogy alul a részletességet növelni kell, a comboboxban a Detail 5 értéket kell kiválasztani.

Azt is meg lehet csinálni, hogy alul egy streamelt raszteres térkép jelenik meg, és felette a vektoros. Ehhez először dupla klikk a streamelt térképen, majd a vektoros térképen az első oszlopban (M azaz Mode oszlop) kell egy klikket nyomni (use a single click to activate map as overlay).

Geoládák adatainak betöltése

Először a Geocaching.hu oldalon kell a geoládák adatait .gpx formátumban letölteni, majd a File/Load Geo Data menüpontban betölteni. Ekkor a már meglévő objektumok törlődni fognak. Be lehet tölteni adatokat a már meglévő objektumok mellé is a File/Add Geo Data menüpontban.

Útvonaltervezés

Overlay/Distance Polyline menüpontot kell kiválasztani, majd egyenként klikkelgetni az útpontokat. Ha az egy útra esik, akkor a QLandkarte GT megpróbálja az útra illeszteni. Majd bal oldalon jobb klikk a polyline-on, és Make Route a felugró menüben az útvonal elkészítéséhez.

Feltöltés az eszközre

A Waypoint, Track és Route menüpontban is van Upload menüpont.

Térkép feltöltése az eszközre

Ki kell választani a térképet a Map/Select Sub Map menüpontban. Ezt akkor lehet, ha a térkép nem overlay módban van megjelenítve. A Maps fülön megjelenik egy Selected Maps lista, ahol látható a kiválasztott szelvény mérete is. A Map/Upload menüpont használatával lehet feltölteni az eszközre.

Adatok letöltése a GPS-ről

A Waypoint, Track és Route menüpontban is van Download menüpont.

Adatok utófeldolgozása

A rögzített nyomvonalat fel lehet vágni kisebb nyomvonalakra, de szerkeszteni közvetlenül nem nagyon lehet. Át lehet konvertálni Overlay-jé, azt lehet szerkeszteni, majd visszakonvertálni nyomvonallá, de ekkor elvesznek az idő adatok.