IBM Crossworlds

Ma volt az IBM-nél egy Szoftver Partner Klub nevezetű rendezvény, ahol dr. Sugár Péter beszélt az IBM Crossworlds szoftverről.

Websphere

Az üzleti integrációnak három szintje van, a legalsó az adat szintű integráció, fájlokon, adatbázisokon keresztül, ahol a tranzakciós biztonság nehezebben kivitelezhető. A felette lévő szint az alkalmazás integráció (Enterprise Application Integration - EAI), és a legfelső a folyamat szintű integráció. No, ez a Crossworlds pont ebben segít nekünk. Miért is kell ez, hiszen ott van az Workflow, ami pont erre jó. Két irányzat van, az egyik, amikor a felhasználó is beleavatkozhat a munkafolyamatba, tőle indul, vagy nála végződik; illetve a teljesen automatizált folyamatok (Business Process Management - BPM). A Workflow az előbbihez jó, a Crossworlds az utóbbihoz.

A Crossworlds alapban objektumokat kezel (General Business Objects), mely egy absztrakt fogalom, és mappinggel képzi le ezt konkrét alkalmazások objektumaivá. Ezen objektumokra épülnek a konkrét folyamatok, melyeket a Crossworlds collaboration-oknak hív, melyek valójában üzleti folyamat sablonok (business process templates). Fizikailag ez úgy néz ki, hogy középen ül egy IBM CrossWorlds Interchange szerver, az connectorokkal kapcsolódik a konkrét alkalmazásokhoz. Rengeteg előre gyártott connector van, mely használhatja az adott alkalmazás API-ját, rosszabb esetben a tábláit, fájljait, végső esetben akár e-mail-en is tarthatja vele a kapcsolatot.

Mi köze ennek a Java-hoz? Hát mert az egész Crossworlds Interchange Server Java alapú kiszolgáló. Most standalone, később Websphere Application Serveren fog futni. Az objektumok az alkalmazások és a Crossworlds között XML formátumban utaznak, JMS API-n át. A fejlesztés alapjában véve grafikus felületen történik, de a kódot Java nyelven írhatjuk.

Ez kicsit tömény lett, de rövidebben nem tudtam idenyomni.