Gyártók

Izgalmasan alakulnak az erőviszonyok a nagy szoftvergyártók terén. Nem olyan régi hír, hogy az IBM 2,1 milliárd dollárért felvásárolta a Rational Software-t, erősítve a szoftver vonalat, és felvette ötödik üzletágként. Mint tudjuk, az első négy a Websphere, Lotus, DB2 és Tivoli. Kíváncsi vagyok mi lesz a színe a lila, sárga, zöld és piros után. Piros nem lehet, mert az a Tivoli-é.

Ahogy már Szabolcs is írta eddigi egyetlen megjegyzésében, októberben vette meg a Borland a TogetherSoftot, melynek egy kitűnő eszköze a ControlCenter, mely a feladat analizálását és a szoftver tervezését segíti. Használhatóak benne az UML nyelv elemei, de saját diagramjai is vannak, ezekből kódot tud generálni, de segíti a kész kódból diagram készítését is (reverse engineering).

Jönnek a mindent egybe integrált, all-in-one IDE-k, melyekhez győzzük venni a vasat. Érdekes emellett, hogy a Borland a Studiojához a Rose-t adja, míg a ControlCenternek van WebSphere Editionje.

Erre egy olyan híresztelés (a link megszűnt) is napvilágot láttott, hogy reális annak az esélye, hogy a Microsoft felvásárolja a Borlandot. Ezzel biztosan jól be is tenne a Java vonalnak, mivelhogy a Microsoft nagyon nem csípi.

De ez már politika, maradjunk a szakmánknál…