J2ME

A J2ME kijövetelekor kissé szkeptikus voltam, felidéztem a Java appletek csúfos bukását, a Swing felület hiányosságait és lassúságát, de azért szurkoltam, hogy Java ne csak a szerver oldalon legyen reális lehetőség.

Úgy látszik, egyre jobban kezd egyenesbe érni, egymás után jönnek ki a Javat támogató telefonok, sőt 2002. novemberében a MIDP (Mobile Information Device Profile) 2.0-ás végleges specifikációja is, illetve a hozzá tartozó referencia implementáció. Egy jó cikk olvasható erről a Supergamezen.

A MIDP a Connected Limited Device Configuration-nal (CLDC) kombinálva egy Java környezet mobiltelefonok és belépő szintű PDA-k számára. A MIDP természetesen támogatja az alapvető nyelvi elemeket, GUI építést, hálózatkezelést, helyi adattárolást, sőt szemétgyűjtést is támogat, természetesen némi megkötésekkel. Tartalmaz egy szabványos Java futtatókörnyezetet és Java API-k egy halmazát.

Fő újdonságok az 1.0-hoz képest a fejlesztett felhasználói felület, az új médiatípusok támogatása, Game API játékok fejlesztéséhez (pl. sprite-ok), HTTPS csatlakozási lehetőség, figyelemre méltó a push architektúra (szerver kezdeményez, nem a mobil eszköz), a Over-the-air (OTA) Provisioning, mely meghatározza, hogyan lehet az alkalmazást letölteni, installálni, frissíteni és eltávolítani az eszközről, valamint egy robosztus biztonsági modell.