J2EE

Még novemberben elkészült a J2EE 1.4 Platform specifikációja, és decemberben jelent meg a J2EE 1.4 Beta Software Developer Kit. Mint az köztudott (hehe, Schafranek), a J2EE (Enterprise Edition) specifikációk és fejlesztési gyakorlatok együttese többrétegű, szerver központú alkalmazások fejlesztésére, telepítésére és karbantartására. A J2SE platformot egészíti ki olyan API-kal, mely lehetővé teszi vállalati szintű, biztonságos, stabil, skálázható, gyors alkalmazások fejlesztését.

Az új verzió fő újdonsága a Web szolgáltatásokhoz tartozó API-k, ezen kívül új Management és Deployment API-kat vezet be, a JavaServer Pages és Enterprise JavaBeans és Connector API-k új verzióját tartalmazza, így egy nagyszerű platform Web szolgáltatások fejlesztéséhez és alkalmazás integrációhoz.

Új kvíz van kinn a Sunnál, érdemes lecsekkolni.

Biztos olvastátok már a jó hírt, hogy a Sun kontra MS perben a szövetségi bíró egy előzetes rendeletben arra kötelezte a Microsoftot, hogy azt a Sun Java futtatókörnyezetének mindenkori legaktuálisabb változatával szállítsa. A Sun azzal érvet, hogy a Windowsban egy régebbi környezet van, így próbálja lenyomni Java-t, mivel a saját platformját, a .NET-et nyomja. Mellesleg a J2EE-t numero uno enemy-nek kiáltotta ki. Szerintem a .NET kontra J2EE mizériát kezdik kicsit túllihegni, hiszen elfér egymás mellett mind a kettő, mint ahogy eddig is.