Cobol és Java integráció

Mostanában kénytelen vagyok Cobollal foglalkozni, és érdekességképpen megnéztem, hogy hogyan lehet összekapcsolni Java programokkal. A válasz meglepő volt, hiszen a Cobol mégsem olyan old-school nyelv, mint ahogy képzeltem, a Java-val való együttműködés könnyen megoldható.

Nem kell a Java Native Interface (JNI) rejtelmebe elmerülnünk ahhoz, hogy egy szép kevert alkalmazást írjunk. És spec. a Micro Focus Net Express 3.1-et néztem, ahol közvetlenül hívhatunk Javaból Cobolt, és fordítva, a Cobol adatstruktórák is nagyon egyszerűen átvihetők. Vicces, hogy létezik egy Net Express Enterprise JavaBean (EJB) wrapping, mely becsomagolja a Cobol programot egy JavaBeanbe úgy, hogy standard alkalmazásszerveren fusson. A Cobol Portalon erről is egy elég jó cikk van, Cobol funoknak és nosztalgiázóknak kötelező.

Meglepődtem, hogy a Cobol, hogy lépést tart a korral, lehet webes alkalmazásokat írni vele, van objektumorientált verziója, van hozzá web és alkalmazás szerver, lehet web szolgáltatásokat írni és hívni, együtt tud működni Java és .NET platformmal.

Ebben a Prog.Hu cikkben olvashattok arról, hogy mostanában milyen elvárások vannak a programozókkal szemben az álláshirdetésekben. Meglepő eredmények is vannak benne, de látható, hogy az aránylag fiatal Java és az aránylag öreg Cobol is elég jól tartja magát.