3. Sun Fejlesztői Konferencia

Szóval megvolt a nagy esemény, és lezajlott a 3. Sun Fejlesztői Konferencia, ami a Budapesti Kongresszusi Központ Pátria termében volt megrendezve. A program a kiadottal egyező volt, azzal a különbséggel, hogy a A web alapú szolgáltatások és a Java 2 Platform, Enterprise Edition össze volt cserélve az utolsó előadással. Sajnos a kiadott anyagok nem igazán passzoltak az előadásokhoz, illetve volt, akinek nem is jutott. Viszont dicséretükre legyen mondva, hogy az ellátás első osztályú volt, kaja, pia, sőt ajándékokat is kaptunk bőven, egy Sun ONE Starter Kit, mappa, jegyzettömb, prosik, és aki kitöltötte az értékelő lapot, táskát, vagy pólót vagy valami elképzelhetetlenül hasznos nyomogatnivalót és egy kéziventillátort kapott.

Az előadások rendben voltak, egy kivételével angol nyelven szóltak, és nem volt veszélyesen marketing szagú. Ha nem emlegették volna a webservices szókapcsolatot annyiszor, akkor teljesen nyugodt lennék. Tudom, hogy most ez a fő irányvonal, és ezzel kell eladni, meg amúgy is, de kicsit sok volt. Viszont tetszett, hogy mindenről mutattak egy “Technology Big Picture”-t, amolyan Móricka-rajzot.

Az első előadás és slide-ok nagyon ismerős voltak tavalyról, a Sun tervei, és irányvonalai. Természetesen a web alapú szolgáltatásokra koncentrálva (Simon Rittertől). Másodszorra meghallgathattuk Fábián Péter előadását a Sun ONE 7.0 alkalmazásszerverről, ami teljesen új kódbázisra épül, valamint annak három verziójáról (Platform, Standard és Enterprise - ez utóbbi még nem jelent meg). A Platform ingyenes, a Standard a multi-server managementtel snmp-vel, grafikus admin felülettel, directory serverrel bővíti ki a Standard szolgáltatásait, de ezért már fizetni kell, és az Enterprise a HA (High Availability) funkciókkal tud többet. Megtudtuk, hogy főleg a iPlanet web szervert, Tomcat servlet containert és a Sun EJB konténert (referenciaimplementáció) heggasztették össze, és raktak hozzá legalább ennyi kódot. Ezután a web alapú szolgáltatásokról hallottunk, főleg a JAX-RPC és JAXR API-król. Ez előbbi eljáráshívásra, míg utóbbi a névtárhoz (registry) való hozzáférésre szolgál. (Szintén Simon Ritter-től.) Majd Carol McDonald beszélt a J2EE-ről a gyakorlatban, ami főleg J2EE tervezési mintákról szól (design patterns). Üdítő volt ilyesmit egy nő szájából hallani, persze minden előitélet nélkül. A következő előadás a Sun ONE Studioról szólt, kis példával illusztrálva. Ez egy nagyszerű eszköz, integrálva bele a lehetőség portletek, midletek és web alapú szolgáltatások fejlesztésére. Természetes teljesen ezen eszközből adminisztrálható az alkalmazásszerver, így nem kell több ablakot nyitogatnunk. A következő előadást első része a MIDP 1.0-ról szólt, míg a második rész a MIDP 2.0 újdonságairól. (Erről már írtam, különösen a sprite-ok tetszettek, és egy eljárás a telefon vibramotorjának vezérlésére!) Utolsóként a J2EE 1.4 újdonságairól szólt (hehe, web alapú szolgáltatások, na itt már végleg besokalltam), de szó esett a Servlet API 2.4-ről, JSP 2.0-ról, EJB 2.1-ről és egy csomó más újdonságról.

Aki többet akar tudni, érdemes elmennie az EvangCentral oldalra, hiszen ezt a konferenciát is a Technology Evangelism csapat tagjai tartották. Szép volt, jó volt, elmúlt. Jövőre találkozunk.

A HWSW-n is megjelent egy cikk róla.