Apache Ant

Furcsa, hogy többször említettem már az Ant-ot, de még sosem áradoztam róla bővebben. Nemrég (2002. november) amúgy is egy nagyobb változás történt, ugyanis az Apache-on belül az Ant top level project lett, azaz nem a Jakarta alá tartozik, így a honlapjának címe is megváltozott. Persze ez nekünk, felhasználóknak semmit sem jelent, technikai szempontból nincs változás, és ugyanúgy együtt fog működni a Jakartas projectekkel, mint eddig. Sőt, tervezik már a 2-es verziót, a felhasználók feature requestjei alapján.

Apache Ant

Mi is az Ant? Egy Java alapú build tool (fordításhoz, disztribúció készítéshez, installáláshoz, teszteléshez), hasonló a Make-hez, csak sokkal elegánsabb. Ez egyrészt jelenti azt, hogy a konfigurációs fájl könnyebben olvasható (lévén egy szimpla XML), illetve platformfüggetlen. Ez utóbbit úgy valósították meg, hogy teljesen Java nyelven valósították meg, így ugyanúgy működhet különböző operációs rendszereken, és kihasználja a párhuzamosságot, és használhat különböző java eszközöket egyazon virtuális gépen belül.

Az Ant-ot parancssorból kell indítani (paraméterezhető paramétereken és környezeti változókon keresztül), és az XML formátumú build.xml fájlt keresi, mellyel a fordítási folyamat kontrollálható. Tartalmaznia kell egy project-et, ezen belül legalább egy (alapértelmezett) target-et, melyek közötti függőségi viszony adható meg. A target-ek tetszőleges számú task-ból állnak, melyek a tulajdonképpeni munkafolyamatok. Ezeket XML attribútumokkal vagy beágyazott XML tag-ekkel lehet felparaméterezni. Fontos elemek egy project-en belül a property-k, melyek string értékek egy névhez rendelve. A későbbiekben ${property_name} formában hivatkozhatunk rájuk. Több task-nál is fájlt/fájlokat vagy könyvtárat/könyvtárakat kell megadnunk, ebben segít a DirSets, FileSets, és FileList elemek.

Rengeteg beépített task-kal rendelkezik, csak néhány példa a sok közül: Ant futtatása az Ant-on belül, rendszer parancs futtatása, build number kezelése, különböző be- és kitömörítések, checksum készítése, fájl és könyvtár jogosultságok állítása, másolás, törlés, mozgatás, cvs-hez való hozzáférés, jar, war, ear fájl készítése, fordítás, futtatás, kvt. létrehozása, patch parancs futtatása, levél küldése, RMI csonkok generálása, JavaDoc futtatása, Jar aláírása, SQL parancs futtatása JDBC-n keresztül, touch, XSLT transzformáció. Természetesen saját API-ja is van, így saját programból is használhatjuk a szolgáltatásait, illetve komponenseket, task-okat írhatunk hozzá.

Aki eléggé profinak érzi magát az Ant használatában, az esetleg kipróbálhatja magát ebben a tesztben. A Developer.Com-on is van három cikk az Ant-ról, egy bevezetés jellegű, egy könyvtárstruktúráról szóló és egy deploy-t elemző.