Színes hírek

Pörögnek itt a dolgok rendesen a Java világban. Egyrészt kiszivárgott a Sun egy belső jelentése, melyről a Prog.Hu is ír, nevezetesen arról van szó, hogy több belső munkatárs is kritizálja a Java nyelvet (főleg Solaris operációs rendszer esetén), és nem találják elég produktívnak, valamint megbízhatónak. Azóta megjelent egy cikk a Root.Hu-n is ugyanerről. (Azóta a Root.Hu portál megszűnt létezni, ezért a további linkeket is kénytelen vagyok eltávolítani.)

Több ingyenesen is letölthető könyvet is találtam, elsősorban a J2EE szerelmeseinek, ezeket érdemes letölteni:

Persze ezen kívül rengeteg cikket, készülő könyvet, segédanyagot találunk a TheServerSide.com resources oldalain.

Közben végre megnyílt az OpenEAI Project Web Site, letölthető dokumentációkkal (üzenet protokoll, API bevezetés, implementációs stratégiák és deployment minták) és ígéretekkel (bevezető, metodológia, üzenet definíciók). Alkalmazás integrátoroknak kötelező darab.

Közben megtaláltam, hogy nem csak az Ant project ment át top level projectnek az Apache-nál, hanem az Avalon (keretrendszer és komponensek), James (e-mail/news/messaging szerver) és az ObJectRelationalBridge (objektum/relációs mapping tool). Ez utóbbi az Apache DP project alá költözött a Torque-csal együtt, mely egy eredetileg a Turbine keretrendszer részeként fejlesztett perzisztens réteg. Egyéb kavar is volt az Apache háza táján, de én csak a Java-s részekre koncentráltam. Elindult egy Web Services project is, a webes szolgáltatások írásának, használatának megkönnyítésére. Sőt, wikit is indítottak, melyről már beszéltem. Az xml-lel még mindig a xml.apache.org foglalkozik, az Incubator a kezdeti stádiumban lévő projectek/ötletek gyűjtőhelye (2002 októberétől), a Commons pedig az újrafelhasználható kódok gyűjteménye lenne (kezdeti stádiumban van még).

Ha már volt szó a Borland OptimizeIt szoftveréről, érdemes megemlíteni a Optimizeit ServerTrace alkalmazást is, mely egy J2EE teljesítmény monitorozó eszköz, mellyel a tesztelés közben kiszűrhetők a potenciális erőforrás-zabáló helyek, stb. Figyelemmel kísérhetjük a legfőbb J2EE komponenseket, beleértve a JDBC, JSP, JNDI, EJB és JMS komponenseket.