MySQL

Nem igazán Java-val kapcsolatos a hír, de szerintem sok Java programozó találkozott már, vagy használja a MySQL ingyenes (GPL és nem-GPL licensz alatt is elérhető) adatbáziskezelő rendszert. A hír, hogy megjelent a MySQL 4.0.12-es verziója, mely már nem fejlesztői verzió (gamma), hanem production státuszba jutott. Ez azt is jelenti, hogy a 3.23-as sorozat fejlesztése lassan megszűnik (utolsó jelenleg a 56), így érdemes upgrade-elni.

A 4-es sorozat jelentős újítással rendelkezik a 3-as szériához képest, ami lassan lehetővé teszi komoly üzleti alkalmazások kiszolgálására is. Ilyen a jelentős sebesség növekedés (pl. lekérdezés cache), Embedded Server könyvtár beágyazott alkalmazások esetén, InnoDB tároló engine beépítése, a teljes szöveg indexelés, könnyebb átállhatóság más adatbázisokról (TRUNCATE TABLE, IDENTITY, UNION), német nyelv (karakter set) jobb támogatása és több kisebb javítás, funkció. A legjelentősebb ezek közül szerintem az InnoDB beépítése, mely biztosítja a tranzakció kezelést, külső kulcsok kezelését kaszkádolt update/delete műveletekhez és a soronkénti lockolási mechanizmust.

Sajnos a subquery és SSL támogatás csak a 4.1 verzióban jelenik majd meg, és a tárolt eljárások, külső kulcsok alapján integritásellenőrzésre és kurzor kezelés csak az 5.0 verzióban. A 4.1.0 Alpha már letölthető.

A termék oldalán megtalálható nagyon részletes dokumentáció, valamint grafikus kezelőfelület, ODBC (Connector/ODBC 3.51.06) és JDBC (Connector/J 3.0.6 STABLE, 3.1.0 ALPHA) driver is. Ezen kívül képzést is tanusítványt is nyújtanak, partneri programot kínálnak és akár 7x24 órás telefonos support-ot is.

A MySQL-hez már magyar szakirodalom is van, méghozzá a jóhírű O’Reilly könyv fordítása, melyet a Kossuth Kiadó adott ki. A könyv tartalmaz egy fejezetet az adatbáziskezelő Java alkalmazásból történő eléréséről is, sőt a “24 óra alatt” sorozatban is szerepel egy MySQL-ről szóló könyv.