IBM programozási verseny

Megtudtam, hogy a Java platformfüggetlenségére milyen jó kis betűszót találtak ki: WORE (Write Once, Run Everywhere). Sokaknak ez lehet a mániája, hogy ilyen rövidítéseket találnak ki.

A Sunnál két cikk is megjelent a webes fejlesztésről (servlet, JSP), érdemes elolvasni, bár szerintem sok újdonságot nem nyújt. Az egyik egy Java Live! chat log, mely a Java Servlet és JSP technológiáról szól, míg a másik egy Best Practices cikk, és a jól ismert ajánlásokat összegzi (pl. ne keverjük a HTML és Java kódot, ne keverjük a prezentációs réteget az üzleti logikával, custom tag-ek használata, filterek, portabilitás, perzisztencia, pooling, caching. Természetesen megemlíti a Model 1 és Model 2 architektúrákat is, melyből az utóbbi a MVC mintára épül.

Az IBM programozási versenyt hirdetett egyetemisták (akár levelező vagy PhD) és főiskolások részére. A feladatot 48 óra alatt kell a három főből álló csapatoknak megoldania, SuSE V8.1 op. rendszer, IBM DB2 8.1 adatbáziskezelő rendszer szoftverekre építve. Fejlesztőkörnyezet lehet egyszerű JDK, vagy akár WebSphere Studio Application Developer környezet WebSphere Application Server V5 alkalmazásszerverrel megtámogatva. Nevezni két korcsoportban lehetett (sajnos a nevezési határidő 2003. márc. 31.), és a nyeremények hardver, illetve szoftver (SuSE Linux, Rational, DB2, WebSphere). Sajna már nem aktuális, de akit érdekel, részletek a versenykiírásban.

Aki megnézi az előbb említett bejelentést a Prog.Hu-n, látja, hogy milyen szépen megváltozott a designja.