Mobil Java

Egyre több MIDP 1.0-t támogató eszköz jön ki, és már a MIDP 2.0 szabvány is megjelent, így érdemes egy kicsit a J2ME technológiákról, a vezeték nélküli eszközökre való fejlesztésről is szólni.

A J2ME bevezetése sem szakít a hagyományokkal, célja egy olyan felület biztosítása a programozók számára, mely minden eszközön ugyanolyan, legyen az mobiltelefon, PDA vagy más egyéb. Tehát fő cél a platformfüggetlenség, az alkalmazások hordozhatósága. Mivel a telefonok korlátolt erőforrásokkal rendelkeznek (még), nem lehetséges a JVM átültetése ezekre, hanem létrehoztak egy új VM-et KVM (Kilo Virtual Machine) néven, melynek neve arra utal, hogy kilobyte-okban is elfér. Erre épül a CLDC (Connected Limited Device Configuration) mely az alapvető Java komponenseket specifikálja (típusok, osztályok, I/O, hálózatkezelés), és erre pedig a MIDP (Mobile Information Device Profile), mely a magasszintű API-kat, felhasználói interfész, életciklus és esemény kezelést tartalmazza.

Fejlesztéshez szükségünk van egy J2SE SDK-ra, illetve a J2ME Wireless Toolkit-re, mely egy grafikus fejlesztő környezet. Persze ez utóbbi nélkül is elkezdhető a fejlesztés, hiszen a Java fordítónak ha a J2ME osztálykönyvtárat adjuk meg (-bootclasspath), akkor parancssorból is fordíthatóak a MIDlet-ek, melyek maguk az alkalmazások. Illetve a legtöbb fejlesztőkörnyezetnek is van illesztése mobil környezethez.

Aki többre kíváncsi, az nézze meg Bilicki Vilmos Fejlett Programozási Technológiák 2 (Szegedi Tudományegyetem) tantárgyhoz készült prezentációit, melyek kimerítően tárgyalják a J2ME technológiákat.

Csak hogy lássuk, mit lehet mobil eszközökön véghezvinni, érdemes megnézni a Mascot Capsulate Engine Micro3D Edition keretrendszert, mely 3D játékok (!!!) fejlesztéséhez nyújt segítséget. Az oldalon egy Java applet is megtalálható a példák között, mely prezentálja az engine képességeit. Ez az alapja az első Európában is terjesztett mobilos 3D játékoknak is, melyekhez a Vodafone live! szolgáltatás kereteiben lehet hozzájutni. Érződik, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a játékokra, hiszen a MIDP 2.0-ba bekerült egy új API, Game API néven, mely layereket, sprite-okat tud kezelni, így egy akciójátékot hamar össze lehet dobni.

Java technológiák