J2SE 1.4.2

Nemsokára megjelenik a J2SE v1.4.2, jelenleg a bétája már letölthető. Ez első változtatás, mellyel először találkozik egy Windowsos felhasználó, hogy a telepítőcsomag két változata is letölthető, egyrészt egy Windows Offline Installation, mely a telepítéshez szükséges összes komponenst tartalmazza, illetve egy Windows Installation, mely csak 274 kilobájtos, és csak azokat a komponenseket tölti le a webről, melyekre tényleg szükség van. Ezen komponensek lehetnek források, demók, JRE, Java Plug-in böngészőbe, különböző nyelvi támogatások, betűtípusok, és media támogatás. A fejlesztő környezetet mindenképp installálni kell.

A főbb újítások persze a bugfixek (2700 db !!!), két új Swinges look-and-feel (Windows XP és GTK+ 2.0), Java Plug-in fejlesztések és a 64-bites Intel Itanium 2 processzor jobb támogatása.

Megemlítendő az NTLM autentikáció HTTP protokoll felett, ActiveX Bridge támogatás és Linuxosoknak az ALSA hangrendszer támogatása. A Java Web Start is elérte az 1.4.2-es verziószámot. Emellett sebességnövekedés is megfigyelhető, valamint a javadoc utilon is javítottak.

Olvasható egy beszélgetés a Sun-nál a J2SE 1.4.2 csapat főbb tagjaival, HotSpot JVM fejlesztéséért felelős Ken Russell-lel, JFC/Swing fejlesztéseket vezető Scott Violet-tel, és a Deployment (Java Web Start/Plug-In) technikai vezetővel, Stanley Ho-val.

A Sun elindította a Content Syndication Programot, ami azt jelenti, hogy a főlapon megjelenő híreket egy XML formátumban (RSS) is el lehet érni, így egyrészt desktop hírolvasó alkalmazásokkal is le lehet tölteni, másrészt pl. portálokon automatikusan be lehet emelni a híreket, saját design-t adva neki.Három fő téma van: Java Technology Highlights, Wireless Technology Highlights és Solaris Technology Highlights.

Az RSS formátum egy XML alkalmazás, melyet a Netscape kezdett el fejleszteni hír alapú oldalak leírására, így jól használható online naplóknál, blogoknál is. Természetesen itt is van egy kis kavar a verziószámokba, mert miután a Netscape felhagyott a dologgal, ketten is rámozdultak, párhuzamosan, és jó kis inkompatibilitás lett a vége. A lényeg, hogy egy jól használható, szöveges, formai megjelenéstől mentes formátum, melyet könnyen lehet feldolgozni.