W3C

Befejeződött a Budapesten rendezett WWW2003 nemzetközi konferencia még május 20-án, melynek W3C előadásai letölthetőek a magyar iroda honlapján.

World Wide Web Consurtium

A W3C (World Wide Web Consortium) egy független konzorcium, mely fejlesztőket, szoftvercégeket és tudományos szervezetek (kb. 450 tag). A W3C 1994-ben alakult, célja világhálóval kapcsolatos ajánlások, szabványok kidolgozása, melyek biztosítják annak fejlődését, illetve a különböző szereplők weben keresztüli együttműködését. Nevükhöz fűződik a HTML, XHTML, CSS, DOM, MathML, SVG, PNG (nemrég jött ki az ajánlás második kiadása), XML és hozzá kötődő rengeteg technológia (megközelítően 50 technikai specifikáció).

A W3C főbb céljai az univerzális elérés (független hardvertől, szoftvertől, anyanyelvtől, kultúrától, stb…), szemantikus web kialakítása (jelentésen alapuló, számítógép által is értelmezhető, feldolgozható web) és bizalom (mely lehetővé teszi a Weben való felelős publikálást).

Mivel a Web az Interneten alapul, örökli annak alapvető tervezési elveit, mint az együttműködés (komponens alapú, a komponensek cserélhetőek), levezethetőség (egyszerűség, modularitás, kompatibilitás, és kiterjeszthetőség), és decentralizálás. Volt egy kis kavar is nemrég, méghozzá a W3C egy olyan javaslatot tett, hogy a szabványok létrehozásában közreműködő cégek díjat szedjenek az ajánlásokban felhasznált technológiák alkalmazása után. Szerencsére ez is megoldódott, Budapesten írták alá a W3C Patent Policy-t, mely a technológiák jogdíj nélküli alkalmazását teszi lehetővé.

Van egy jó kis oktató site W3Schools néven, mely a közhiedelemmel ellentétben független a W3C-től. Itt a legtöbb technológiával kapcsolatban tutorial olvasható. mely segíti a megértést. A következő tutorialok találhatóak itt meg: HTML, CSS, XHTML, WAP/WML, XML, XSL, DTD, DOM, SOAP, XSchema, XForms, JavaScript, DHTML, VBScript, WMLScript, Flash, ASP, SQL, ADO.

A magyar iroda 2002 szeptember 1-én alakult. Feladatok bemutatók, kurzusok, prezentációk szervezése a W3C technológiákkal kapcsolatban, segítség konferenciák szervezésében, fordítások koordinálása, weboldal fejlesztése, havi hírlevél kiadása magyar nyelven.