java.net

Ma jelentették be a JavaOne konferencián, és ma indult be a java.net, mely célja egy közösség kialakítása Java programozókból, rajongókból, hogy együtt dolgozhassanak projecteken és megoszthassák és megvitathassák az ötleteiket, tapasztalataikat. A tipikus kommunikációs módokon kívül (levelezőlisták és fórumok) a java.net blog, wiki, RSS szolgáltatásokat is nyújt, valamint támogatja az elosztott fejlesztéseket (levelezőlista, verziókövetés - CVS, hibakezelés, fájl megosztás, hírek, wiki, blog).

A fő cél a kódmegosztás. Már most is több project fut, néhány közülük: Java Desktop (grafikus felületekkel foglalkozóknak), Java Web Services and XML (na vajon?), Java Games, Project JXTA (P2P kommunikációs framework), Jini, JavaJar (saját project indítása), Java Patterns, és a NetBeans[tm].

Több cég is csatlakozott már a kezdeményezéshez, mint a Borland, Compuware, Cysive, DigiSlice, ObjectVenture, Quest, Software AG, Systinet, és Zero G. Ezen kívül csatlakozhatnak egyetemek, JUG-ok, vagy akár magánszemélyek is.

Egyik kedvencem a Javapedia project, mely egy wiki alapú enciklopédiája a Java technológiáknak, melynek egy bejegyzése szólhat könyvtárakról, keretrendszerekről, alkalmazásokról, segédeszközökről, képzésekről és mindenről, aminek bármi kis köze is van a Java nyelvhez. Tervezett egy kis történelem, Java nagyjainak bemutatása, a Java nyelv viszonya más programozási nyelvekhez, esettanulmányok, stb… Jelenleg még nagyon kezdeti stádiumba van, de bárki beszállhat a szerkesztésébe.