Hírek a JavaOne óta

Azon neves alkalomból, hogy megjelent és letölthető a Java 2 SDK 1.4.2-es verziója, muszáj írnom egy kicsit a JavaONE konferencia óta történt dolgokról, hiszen nem állt meg az élet azóta sem.

Object Management Group

Az új verzió újdonságairól már írtam régebben, annyit érdemes még megjegyezni, hogy letölthető egy olyan verzió is, mely magában foglalja a NetBeans IDE 3.5 ingyenes integrált fejlesztőkörnyezetet is. A Java appletek evvel a verzióval gyorsabban indulnak, és ez Intel 64 Itanium processzoron is működik a JIT fordító. Egyik leglatvanyosabb bugfix a sokkal gyorsabb JFileChooser. Ezen kívül szerver oldali optimalizációhoz két új szemétgyűjtő algoritmus is bekerült a JVM-be, melyek a következő kapcsolókkal állíthatóak be: concurrent collector -XX:+UseConcMarkSweepGC, parallel collector -XX:+UseParallelGC

A Sun és Microsoft között több mint egy éve húzódó per is újabb stációhoz érkezett, ezúttal a Microsoftnak kedvezve azzal, hogy mégsem kell operációs rendszereibe beépítenie a Java futtató környezetet.

Azért nem kell megijednünk, hogy elnyomják szegény Java nyelvet, hiszen a JavaOne-on a HP és a Dell is bejelentette, hogy minden Linux operációs rendszerrel felszerelt asztali számítógépüket és laptopukat feltelepített Java platformmal szállítanak.

Emellett az Intel és a Sun együttműködik, hogy az Intel XScale processzorokra Java alapú, minőségi alkalmazásokat fejlesszenek. Ennek keretében a CLDC Hotspot implementációját optimalizálja ezen processzorokra, majd a gyártók rendelkezésére bocsájtja azt.

Egy kicsit offtopic, de remek cikk olvasható a HWSW.hu oldalain az Object Management Group-ról (OMG), és június 12-én tartott OMG napok budapesti rendezvényről. Elöljáróban annyit, hogy az OMG egy non-profit nemzetközi szervezet, melynek tagjai cégek és magánszemélyek, egy-egy előírás elfogadása szavazással történik. Feladata elosztott és objektumorientált vállalati alkalmazásokkal foglalkozó előírások készítése és fejlesztése. Az OMG legjelentősebb specifikációi a következők: MOF (Meta Object Facility), UML (Unified Modeling Language), CWM (Common Warehouse Model), XMI (XML Metadata Interchange) és a CORBA (Common Object Request Broker Architecture).