Első Sun ONE Cafe beszámoló

Reggel lezajlott az első Sun ONE Cafe, melynek első témája a Project Orion volt, amit azóta már átnevezve mutattak be a SunNetwork 2003 konferencián, mint Sun Java System. Sokat ködösítenek körülötte, de nem más, mint egy új brandnév, mely tartalmazza az összes Java technológiára épülő Sun terméket, meg egy pár olyant, ami nem Java alapú. Az alapötlet az volt, hogy mivel az összes terméknek szorosan integrálható, miért ne rakják egybe, teszteljék ki, és adják a felhasználónak. Ez egyrészt kihat a szállításra, verziókezelésre és integrációra, árazásra, liszenszelésre, előzetes kalkulációkra. Így megalkották a JES-t, melynek kiadása ezentúl negyedévente történik, alkalmazkodva az eddig jól bevált Solaris negyedéves verzióváltáshoz, és licenszelése is egységes, fix előfizetési díj van megállapítva, persz különböző, egyedi konstrukciók is lehetségesek.

A következő csomagokat tartalmazza: Java Enterprise System (JES), mely a szerver oldali szoftvereket tartalmazza, Java Desktop System, mely az asztali számítógépekre van kitalálva, Java Mobility System, mobil felhasználóknak Java Card System, Java alapú intelligens kártyákra, Java Studio a fejlesztőknek és az N1, a hardverek és hálózat üzemeltetésére. A Java Enterprise System a következő szoftvereket tartalmazza: alkalmazásszerver, webszerver, directory server (címtár), identity server (azonosítás), portálszerver, integration server, messaging server (asszinkron kommunikációra), calendar és instant messaging server (belső kommunikációra, csoportmunkára), cluster (terhelésmegosztás), media server, grid engine, data services engine és provisioning. Tartalmazza a Solaris operációs rendszert is, de alternatívan az x86 és Linux platform is támogatott. Az 1.0-ás verzió előreláthatóan novemberben fog megjelenni, mely a következő verziókat tartalmazza: AS 7.0, Calendar Server 6.0, Directory Server 5.2, Directory Proxy 5.2, Idenity Server 6.1, Instant Messaging Server 6.1, Message Queue 3.0.1, Messaging Server 6.0, Portal Server 6.2, Portal Secure Remote Access 6.2, Sun Cluster 3.1, Sun Cluster Agents, Web Server 6.1. A JES integrált szolgáltatásokat is tartalmazhat, mint architektúratervezés, üzembehelyezés, konzultáció, oktatási kredit, követés és támogatás.

A reggeli második felén a Sun ONE Application Server 7 (kódnevén Hercules) EE HA szolgáltatásairól esett szó, mint a db és as cluster, illetve a Sun ONE Webserver 6.1-ről, mely egy teljesen többszálas webszerver, ez a teljesítménymutatóin is meglátszik. Mindkettőt egy ún. Watchdog figyeli, és ha valami hiba történik, automatikusan újraindítja. Java programozóknak hasznos információ, hogy a Tomcat szervlet/JSP konténtert tartalmazza mindkettő. Kis perverzióval ASP-t is támogat a Webserver, hála a nemrég felvásárolt ChiliSoft immár Sun ONE Active Server Pages 4.0 névvel futó alkalmazásának. Az AS következő verziója a 7.1 számot fogja viselni, Glaucus kódnévvel, de még nem lesz a JES-ben, hiszen csak Solaris-on támogatott, de tervezett a többi platformra portolás is.

A prezentációk letölthetők a rendezvény honlapjáról.