OLAP Java eszközökkel

2009. március 18-án tartottuk a 9. JUM rendezvényt a SZÁMALK egyik termében. A JUM célja lehetőséget teremteni arra, hogy a magyarországi Java-val foglalkozó szakembereknek, hogy technológiai tudásukat karbantartsák, tapasztalataikat megosszák egymással. Ezért alkalmi session-okat szervezzünk, ahol különböző témakörökben előadásokat tartunk egymásnak.

Első előadást Verhás István tartotta a “Maven2 a gyakorlatban” címmel. Az előadás tartalmazott elméleti és gyakorlati részeket is. Alapvetően én Maven ellenes vagyok, mert nem dolgoztam olyan környezetben, ahol többet használt volna, mint ártott. Viszont két dologban mindenképp egyetértek. Először is a convention over configuration jó dolog. Nagyon sajnálom, hogy még nincs szabvány arra, hogyan kell egy Java, akár Enterprise Java projekt felépítésének kinéznie. Másodsorban a Maven használata vállalati belső repository nélkül elég körülményes.

A második előadást Verhás Péter tartotta a “Web Szervizek tesztelése SOAPui-val” címmel. Az ötlet nagyon tetszett: remekül ismerték fel, hogyha a tesztelést, mint szolgáltatást el akarják adni, érdemes kicsit több munkát befektetni egyrészt az automatizálásba, másrészt a felület fejlesztésébe. Ők ezt úgy oldották meg, hogy integrálták a SOAPUi web szolgáltatások tesztelésére való eszközt (ingyenes, csak a professzionális változatáért kell fizetni), a GreenPepper automatikus funkcionális tesztelésre kifejlesztett eszközt (kereskedelmi), valamint az Atlassian Confluence nagyvállalati wiki megoldást. Így a SOAPUi-ban implementálják a teszteseteket, a Wiki felületén felviszik az input és output adatokat, és onnan is indítják a tesztelést, aminek eredménye megjelenik a felületen.

A harmadik előadást én tartottam “Adattárház és jelentéskészítés OLAP-pal a Pentaho Mondrian és JPivot nyílt forráskódú eszközök használatával” címmel. Ahogy ígértem, az előadásról cikket írok és itt közlöm.

A Prezi online prezentációkészítő szolgáltatást mindenkinek javaslom kipróbálásra, hiszen nagyon látványos bemutatókat lehet vele készíteni. Szakít a “slide” fogalmával, és az egész prezentációt egy kicsinyíthető, nagyítható térben kell elhelyezni.

A JUM-mal kapcsolatban annyit, hogy többen voltunk, mint amennyire számítottunk, a létszám 20 felett volt (, bár több, mint 40-en regisztráltak). A legnagyobb hiba az idővel való elcsúszás volt, így az előadásomat is abba kellet hagyni, kérdésekre sem volt idő. Amennyiben az ember viszonylag ismeretlen dolgokról akar beszélni, csak az alapozással eltelik az a húsz perc, ami a prezentációra van szánva. Emiatt vagy populárisabb témát kell választani, vagy az előadók számát egy alkalommal háromról kettőre kell csökkenteni. Most elsőként kérdőívek is ki lettek osztva. Az értékelések egész jók lettek, 4-es skálán 3,5 körül. Tapasztalat velük annyi, hogy önmagában az osztályozás nem sokat ér, a szöveges megjegyzések, értékelések sokkal többet segítettek volna, hiszen az alapján tudnánk, hogy mit kéne esetleg másképp csinálni. Sajnos mindenki üresen hagyta.