Maven kezdőlépések

Bevezetés

Lassan már az összes magyar Java-val foglalkozó blogger írt tapasztalatokat a Maven-ről, így hát én sem maradhatok ki a sorból. Túl vagyunk egy teljes egészében Maven-nel fejlesztett projekten, egy már létező projekt Maven-re átállításán, valamint jópár Maven oktatáson.

A blog statisztikája (Google Analytics) szerint a leglátogatottabb cikkek a bevezető jellegű cikkek, így a Maven-ről is egy ilyent írnék, tanácsokat egy kezdő számára, hogy merre érdemes elindulni, és néhány trükköt, amit ismerni érdemes. Nem magyarázom a fogalmakat, csupán jelzem, hogy mely fogalmakat kell ismerni. Amennyiben tapasztalt Maven olvasó vagy, kérlek jelezd a comment-ek között, ha valamit rosszul írtam, nem így használsz, vagy tipped, ötleted van.

A Maven-nel kapcsolatban a legtöbbet megfogalmazott kritika az, hogy a tanulási görbéje nem elég meredek, azaz ahhoz, hogy jól használjuk, sokat kell tudni róla. Ezt tükrözik sajnos a publikus repository-kban található silány minőségű artifact-ok is, amiből látszik, hogy ugyan sokan használják a Maven-t, de nem ismerik. Ezzel azonban a többi fejlesztő dolgát keserítik meg.

Források

Ezért azt javaslom, hogy amennyiben valaki Maven-t akar használni, egy-két bevezető jellegű cikk után igenis olvasson el két könyvet. Az egyik az O’Reilly által is kiadott Maven: The Definitive Guide. A könyv egyik fő szerzője, a Maven első verzióját készítő Jason Van Zyl, aki jelenleg a Sonatype-nál CTO. Azonban a papíron kiadott könyv már igencsak elavult, ugyanis a Sonatype honlapjáról mindig letölthető a legfrissebb verzió. A könyvet időközben két külön könyvre bontották, Maven by Example és Maven: The Complete Reference címmel.

Maven: The Complete Reference

Az első könyvbe az eredeti könyv Part II. része került, míg a második könyvbe pedig a többi. Ezen kívül rengeteg dologgal kiegészült időközben az eredeti könyvhöz képest:

 • Running Maven fejezet - a parancssori paramétereket, a Reactor paramétereit, valamint a Help Plugin használatát részletezi
 • Using Maven Archetypes - archetype-ok használatát, és saját archetype-ok készítését és publikálását részletezi
 • Developing with Flexmojos - fejlesztés a Flex pluginnal
 • Android Application Development with Maven - Android fejlesztés Maven-nel
 • stb.

Az eredeti könyvben szerepel egy-egy fejezet a Nexus-ról, illetve a m2eclipse Eclipse plugin-ról is. Ezekből szintén egy-egy könyv lett, Repository Management with Nexus és Developing with Eclipse and Maven néven. Érdemes figyelemmel kísérni a honlapot, mert gyakran frissül. A Sonatype-nak ezen kívül magyar vonatkozása is van, hiszen a Nexus elődjét Cservenák Tamás fejlesztette Proximity néven, és eztán kérte fel a Sonatype, hogy készítsen egy hasonló terméket, Nexus néven.

A másik könyv a Better Builds with Maven, mely szintén ingyenesen letölthető. Szintén a Maven fejlesztésében résztvevők írták, és most a MaestroDev tartja karban. Nem olyan részletes és jól karbantartott, mint az előbb említett könyvek, azonban mégis érdemes elolvasni, mert kicsit más oldalról közelíti meg a Maven-nel történő fejlesztést.

Fogalmak

A Maven definíció szerint “software project management and comprehension tool”. Tehát nem egy egyszerű build tool, melyben az Ant-hoz hasonlóan leírjuk az egymás utáni lépéseket, hanem annál sokkal fejlettebb, magasabb szintű megoldás. Alapja a project object model (POM), melyet XML-ben leírva tudunk megadni (pom.xml), és ez alapján a Maven képes további leírások nélkül elvégezni a build folyamatot, különböző riportok, dokumentációk, gyakorlatilag a teljes projekt website-jának legenerálását. A Maven nem titkolt célja, hogy a Java fejlesztők körében egyfajta szabvány legyen, mely a konvenciók megtartását előnybe helyezi az egyéni konfigurációkkal szemben (convention over configuration). Sajnos a Java nagyon sokáig nem adott szabványt arra, hogy hogyan kell egy projektet felépíteni, a Maven ezt az űrt próbálja betölteni. Azaz ha tartjuk magunkat egy projekt struktúrához, azaz a különböző állományainkat a megfelelő könyvtárakba helyezzük el, a Maven képes lesz elvégezni a build folyamatot, a források lefordítását, a különböző erőforrás állományok megfelelő helyre másolását, és az alkalmazásunk összecsomagolását.

A Maven alapfogalma a projekt, mely a koordináták alapján van azonosítva, melyek a következők: groupId, artifactId, version, packaging, classifier. Pl. a legfrissebb Log4J esetén a groupId:log4j, artifactId:log4j, version:1.2.16. A többi megadása opcionális. A groupId megadásánál elterjedt az egyedi azonosítás miatt a domain név megadása, mint a Java package-eknél (pl. org.springframework). A projektek egymástól öröklődhetnek, valamint van lehetőség több modulból álló projektek megadására is (mindegyik modul saját pom.xml-lel). A pom.xml-ben lehet megadni a projektre jellemző olyan információkat is, mint a licence, szervezet, fejlesztők, közreműködők, valamint olyan fejlesztési környezet információkat is, mint a verziókezelő, issue management, continuous integration eszköz elérése, stb. Ráadásul a projektre jellemző POM, az un. effective POM több részből épül fel. Egyrészt a Super POM, mely a maven-[version]-uber.jar-ban szerepel org.apache.maven.project.pom-4.0.0.xml néven, a szülő POM-jából, valamint a projekthez tartozó POM-ból aggregálva.

A Maven nagy előnye ezen kívül, hogy beépített mechanizmus van a különböző projekt függőségek definiálására és feloldására (pl. tranzitív függőség, A projekt függ B-től, B projket függ C-től, akkor a C-re is szükség van). Itt fontos ismerni a scope fogalmát. Sokat segíthet a függőségi fa kirajzolása. A függőségek megadásánál használhatunk pontos verziószámokat, de akár verzióintervallumokat is (range). Megadhatóak opcionális függőségek is, melyeket nem muszáj igénybe vennünk.

A Maven build folyamat kimenetele az artifact. Ezen artifact 3rd party library esetén a JAR állomány, webes alkalmazás esetén a WAR állomány, nagyvállalati alkalmazás esetén az EAR állomány, stb. A Maven megkülönbözteti a release és snapshot fogalmát, ahol az előző a kiadható verzió, míg az utóbbi a fejlesztés közben használatos verzió.

Az artifact-okat egy központi helyen, un. repository-ban helyezi el, hierarchikus rendben. A legtöbb kritikai itt éri a Maven-t, hogy miért is nem jó a függő library-k tárolása egyszerűen a verziókövető rendszerben, miért kell ehhez egy külön repository-t használni. A Maven használhat publikus repository-kat, valamint használ az adott gépen egy lokális repository-t is, ez alapesetben a felhasználó home könyvtárában .m2/repository könyvtárában található. Ezen kívül a repository manager-ek elterjedésével (pl. Nexus vagy Artifactory) érdemes kialakítani egy cégen belül használatos belső repository-t is, melyben tárolhatóak a saját projektek állományai, valamint egyfajta proxy-ként működnek a publikus repository-k felé. Az alapértelmezett publikus repository a http://repo1.maven.org/maven2/. A repository-k is csoportosíthatók, hogy release vagy snapshot verziókat tárolnak-e.

A Maven teljesen moduláris felépítésű, minden un. Maven plugin-ben van megvalósítva. Ezen Maven plugin-ek is artifact-ok. Ezért van az, hogy a Maven telepítőcsomagja alig pár mega, az összes többi funkcionalitást biztosító plugin-t (artifact) akkor tölt le, amikor szükség van rá. Persze emiatt az első futtatás tovább tarthat, hiszen ekkor nagy mennyiségű artifact-ot kell letöltenie. A pom.xml-ben ezen plugin-eket konfigurálhatjuk is. A plugin-ek tulajdonképpen összetartozó goal-ok gyűjteménye, ahol egy goal egy egyedi, önmagában is futtatható funkció. Ilyen pl. a compiler plugin compile goal-ja, ami a forrás állományok fordításáért felelős. Valamint a Maven-ben vannak definiálva un. életciklusok (lifecycle). Pl. build lifecycle (default), site és clean lifecycle. Minden lifcycle fázisokból áll, és minden fázishoz alapértelmezetten tartozik egy vagy több plugin goal. Pl. a build lifecycle egyik fázisa package, mely a jar plugin jar goal-ját hívja meg bizonyos esetekben. Persze ezt magunk személyre is szabhatjuk. Első feladat megérteni a Maven tanulásakor, mikor kiadunk egy parancsot, mi is fut le, milyen életciklus milyen fázis, milyen plugin milyen goal-ja. A plugin-ek kaphatnak paramétereket.

A Maven előnye, hogy nagyban megkönnyíti a csapattagok kommunikációját, valamint a fejlesztésbe bekapcsolódást, ugyanis képes kigenerálni különböző riportokat (pom.xml-ben definiálandó), dokumentációt, a projekt site-ját (természetesen nagymértékben testreszabható módon). Ezért különösen elosztott, open source fejlesztésre különösen alkalmas.

A Maven-ben vannak un. profilok is, melyek a build folyamat portabilitását biztosítják különböző build környezetekben. Pl. lehet, hogy másképp kell, hogy működjön a build folyamat különböző architektúrákon, JDK verziókon és operációs rendszereken, teszt és élest környezetben, sőt akár különböző fejlesztőeszközök használatakor. Lehetőség van arra, hogy mi adjuk meg parancssorból a profilt (-P kapcsolóval), de van profile activation is, ahol valamely környezeti beállítás hatására automatikusan egy profil kerül kiválasztásra.

A másik érdekesség az assembly-k használata. A Maven beépítetten ismeri a gyakoribb csomagolási módokat, a packaging-től függően JAR, WAR, EAR (bin). Képes arra is, hogy olyan distribution-t készítsen, amibe bele vannak csomagolva a függő osztályok is (jar-with-dependencies), valamint képes a teljes projektet becsomagolni (project), valamint csak a forráskódot kiadni (src). Ezen kívül saját assembly-t is definiálhatunk assembly descriptor megadásával.

A Maven-ben a személyes kedvencem az archetype. Az archetype egy projekt sablon, melyből létre lehet hozni egy üres projektet különböző paraméterek megadásával. Ha gyakran indítunk projektet, érdemes egy ilyent gyártanunk, mely a megfelelő kiindulási alapot biztosítja. Vannak beépített archetype-ok is, ezelből is sok öteletet lehet meríteni. Ezek is artifact-ok, azaz a repository-ban is elhelyezhetők.

A Maven-ben ezen kívül lehetőség van saját plugin-ek implementálására is. Egy goal-t egy mojo-ban implementálhatunk (Maven plain Old Java Object). Egy plugin mojo-k gyűjteménye.

A Maven könnyen integrálható az összes continuous integration eszközzel.

Tippek és személyes tapasztalatok

Ide a személyes tapasztalataimat próbálom összegyűjteni, és azokat a problémákat és megoldásaikat, melyekkel egy Maven felhasználó először találkozik. Ezek egy részével a FAQ is foglalkozik.

Java verzió

Alapesetben a Maven compiler plugin a Java 1.4-re fordít, ahhoz, hogy az 1.5 újdonságait ki tudjuk használni, át kell ezt állítani, pl. a legfrissebb 1.6-os verzióra a pom.xml-ben.

<build>
<plugins>
<plugin>
 <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
 <artifactId>maven-compiler-plugin</artifactId>
 <configuration>
  <source>1.6</source>
  <target>1.6</target>
 </configuration>
</plugin>
</plugins>
</build>

Kevés memória

Amennyiben a Maven build vagy site generálás hibát dob (java.lang.OutOfMemoryError: Java heap space), hogy nincs elég memória, akkor be kell állítanunk a MAVEN_OPTS környezeti változót.

MAVEN_OPTS="-Xmx1024m -Xms512m"

Karakterkódolás

Az ékezetes karakterek használata itt is problémát okoz, így hogy ezt elkerüljük, mindenütt deklarálni kell a karakterkódolást. Javasolt az UTF-8 használata. Nagyon sok plugin-nak van encoding property-je, ezt kell állítani. Pl. ha a Java forrásállományokban ékezeteket használunk (pl. dokumentációs megjegyzésekben).

<build>
<plugins>
<plugin>
 <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
 <artifactId>maven-compiler-plugin</artifactId>
 <configuration>
  <encoding>UTF-8</encoding>
 </configuration>
</plugin>
</plugins>
</build>

De ezen kívül meg kell adnunk a maven-resources-plugin, maven-site-plugin (inputEncoding, outputEncoding néven), maven-checkstyle-plugin, maven-javadoc-plugin, maven-pmd-plugin, taglist-maven-plugin plugin-oknak. Amennyiben nem adjuk meg, a Maven warning-ot ír, hogy nincs megadva a karakterkódolás, emiatt build környezetfüggő, mert az operációs rendszer default kódolását használja.

Hiányzó artifact

Amennyiben egy artifact hiányzik a repository-ból, a következő paranccsal tudjuk oda installálni:

mvn install:install-file
-Dfile=
-DgroupId=
-DartifactId=
-Dversion=
-Dpackaging=
-DgeneratePom=true

Azaz pl az Oracle jdbc driver esetén:

mvn install:install-file
-Dfile=ojdbc6-11.2.0.1.0.jar
-DgroupId=com.oracle
-DartifactId=ojdbc6
-Dversion=11.2.0.1.0
-Dpackaging=jar
-DgeneratePom=true

Utána persze ezen koordinátákkal kell hivatkozni rá a függőség megadásánál.

Debug mód

Futtassuk a Maven-t a -X kapcsolóval.

Teszt esetek

A Maven Surefire plugin-ja alapértelmezésben futtat JUnit és TestNG teszt eseteket is. A kizárólag teszteléshez szükséges függőségeket test scope-pal kell elhelyezni a függőségek között. Meg lehet adni, hogy amennyiben egy teszt eset hibázik, a build még folytatódjon (maven-surefire-plugin testFailureIgnore tulajdonsága). Valamint azt is meg lehet adni, hogy ne futtassa le a teszt eseteket (–Dmaven.test.skip=true vagy -DskipTests=true parancssori kapcsolóval, de a POM-ban is megadható maven-surefire-plugin skipTests property-jének állításával). Ha csak egy teszt esetet akarunk futtatni, használjuk a -Dtest=MyTest kapcsolót (csomag megadása nélkül).

Artifact neve

Alapesetben a Maven artifact neve a koordinátákból jön, azonban war állomány esetén ez nem lenne szerencsés, így felüldefiniálható a POM-ban a finalName tag-gel.

Riportok generálása

A site lifecycle része a riportok generálása is. Azonban, ha mi a site többi részére vagyunk kíváncsiak, és nem akarjuk a riportokat kigeneráltatni, akkor ezt megtehetjük a -DgenerateReports=false használatával.

Repository manager

Egy cégen belül mindenképp alkalmazzunk repository manager eszközt. Ez egyrészt tartalmazza a saját artifact-jainkat, másrészt egy proxy a publikus repositry-k felé. Webes felületen menedzselhetőek (artifact keresés és feltöltés), valamint mindenféle jogosultsági szinteket tudunk megadni, és képesek archiválni a repository-t. Érdemes az Artifactory és a Nexus közül választani, én az előbbire tettem le a voksom, és egyelőre nem tapasztaltam hiányosságot.

Log4j 1.2.15

A repository-k minőségét jellemzi a Log4J 1.2.15 verziója, melyben a javax.mail:mail, javax.jms:jms, com.sun.jdmk:jmxtools és a com.sun.jmx:jmxri artifact-ok kötelező függőségként voltak megadva. Ezen jar-ok használata pedig nem kötelező, csak akkor szükséges, ha a hozzájuk tartozó megfelelő appender-eket akarjuk használni, a JMX meg már része a JDK-nak. Szerencsére ezt azóta javították.

IDE integráció - NetBeans

A Maven NetBeans integrációját gyakran használtam, és igen jónak tartom, nem ütköztem vele problémába. Kicsit féltem tőle, mert elsődleges szempont a gyors fejleszt-tesztel iterációs ciklus, és régebbi verzióval voltak gondjaim. Most ilyenről nem számolhatok be. Nem jelentősen lassabb a beépített Ant-ra épülő build folyamatnál, hiszen mindegyik egy külső, megfelelően integrált eszköz. A MavenBestPractices cikk rengeteg jó tanácsot ad a NetBeans felhasználóknak.

IDE integráció - Eclipse

Az Eclipse esetén az m2eclipse hatékonyságáról hallottam rossz híreket, különösen nagy, több modulból álló projektek esetén, így azt nem próbáltam, helyette a maven-eclipse-plugin plugin-t használtam, mely a POM alapján képes módosítani az Eclipse projekt állományokat. A recept egyszerű:

 • Hozzuk létre az Eclipse workspace-t
 • A mvn eclipse:configure-workspace -Declipse.workspace=C:/workspace paranccsal konfiguráljuk a workspace-t (a C:\workspace\.metadata\.plugins\org.eclipse.core.runtime\.settings\org.eclipse.jdt.core.prefs állományban létrehoz egy org.eclipse.jdt.core.classpathVariable.M2_REPO=C\:\\Documents and Settings\\jtechlog\\.m2\\repository bejegyzést, szóval létrehoz egy M2_REPO változót, mely a repository helyére mutat)
 • A mvn eclipse:eclipse paranccsal generáltassuk le a projekt állományokat, melyekkel már megnyitható a projekt Eclipse-ben
 • Amikor webes projektet hoztam létre, még a következő konfigurációt is el kellett helyeznem a POM-ban.
<plugin>
<artifactId>maven-eclipse-plugin</artifactId>
<configuration>
 <wtpmanifest>true</wtpmanifest>
  <wtpapplicationxml>true</wtpapplicationxml>
  <wtpversion>2.0</wtpversion>
</configuration>
</plugin>

Számomra meglepően jól működött az, hogyha változott a POM-ban valami, csak újrafuttattam az eclipse:eclipse goal-t, majd az Eclipse-ben újraolvastattam a projektet. Ha a NetBeans nem Ant alapú lenne, ott is jobban preferálnám ezt a módot.

Code complete

Különösen meglepő volt számomra, hogy mind a NetBeans-ben, mint az Eclipse-ben elérhető a POM code complete, sőt, működik a dependency megadásnál is, ugyanis automatikusan felajánlja az elérhető artifact-ek koordinátáit. A NetBeans esetén alul a státuszsorban látszik, hogy a hálózathoz kapcsolódik, és átviszi a repository indexét.

Kódkiegészítés

Provided

Ha szükségünk van egy JAR-ra a fordításhoz, de nem akarjuk, hogy pl. webes alkalmazásnál a WAR-ba kerüljön, mert futtatáskor a konténer úgyis biztosítja azt a CLASSPATH-on ( ilyen pl. a servlet.jar, mail.jar stb.), akkor használjuk a provided scope-ot.

Repository-k

A default repository a http://repo1.maven.org/maven2/. Azonban itt elég sokminden nincs fenn, így más publikus repository-kat is használnunk kell. Ezek pl. (a legtöbbjük az Artifactory-ban alapban konfigurálva van):

 • http://download.java.net/maven/1
 • http://download.java.net/maven/2
 • http://repository.jboss.com/maven2
 • http://repository.codehaus.org
 • http://maven.springframework.org/release
 • http://jasperreports.sourceforge.net/maven2/
 • http://stat-scm.sourceforge.net/maven2/
 • http://google-maven-repository.googlecode.com/svn/repository

Ezeket beállíthatjuk a settings.xml-ünkben, de beállíthatjuk a POM-ban is. Az Artifactory POM-jában láttam, hogy ott a repository-kat egy profile-ban adták meg, és ezt használva a -P kapcsolóval kell a profile-t megadni.

Hiányzó artifact

Abban az esetben, ha nem tudjuk a pontos koordinátákat a függőség megadásakor, érdemes valamilyen keresőt használni. Nekem ezek jöttek be:

 • http://mvnrepository.com
 • http://repository.sonatype.org/
 • http://repository.apache.org

Servlet, JSP, JSTL

A repo1-ben sokáig nem volt fenn a servlet, JSP és JSTL, licence-elési okokból, és ezért azt javasolták, hogy helyette használjuk a Glassfish ide vonatkozó artifact-jait. Azonban ez megváltozott, ezen artifact-ok megtalálhatóak repo1-ben. Azonban, ha olyannal szembesülünk, ami nem található meg, akkor érdemes szétnézni a java.net-es repository-kban.

Létező NetBeans projektről átállás

Két projektben is a NetBeans projekt állományai mellé felvettem egy POM-ot is, hogy a Maven bevezethet legyen, de párhuzamosan mindkét build folyamat működjön. Ez azért körülményes, mert a könyvtárstruktúra nem a Maven konvencióinak felel meg. A cél az volt, hogy bitre megegyező war állományt állítson elő a NetBeans és a Maven. Az időm 90%-ában azon dolgoztam, hogy pont azokat a JAR-okat, és pont annyit tegyen oda, mint az eredeti projektben voltak. Az, hogy a könyvtárnevek eltértek, semmi gondot nem okozott. Három estém ment rá.

Egy kis statisztika:

Technológia:Spring, Struts, JSP
JAR-ok száma az eredeti projektben:35
Dependency tag-ek a POM-ban:30
Exclusions tag-ek nélkül a JAR-ok száma:62
Exclusions tag-ek a POM-ban:17 (!!!)
Egy repository-ban sem talált JAR-ok száma, melyeket kézzel kellett telepíteni:3

Ahhoz, hogy a NetBeans-es projekt azonnal leforduljon a Maven-nel is, a következő konfigurációkat kellett a POM-ban megtenni:

<build>
 <!-- WAR neve -->
 <finalName>app</finalName>
 <sourceDirectory>src/java</sourceDirectory>
 <plugins>
 <!-- Fentebb említett 1.6-os Java és UTF-8 kódolások -->
 <plugin>
  <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
  <artifactId>maven-war-plugin</artifactId>
  <configuration>
  <warSourceDirectory>web</warSourceDirectory>
  </configuration>
 </plugin>
 </plugins>
</build>

Zárszó

Abba a vitába nem mennék bele, hogy mikor van értelme Maven-t használni, és mikor érdemes Ant-nál, vagy valami másnál maradni. A Maven-t ki kell próbálni. A Maven-t előbb-utóbb nem tudod elkerülni. Egy biztos, aki használni akarja, az ne vegye félvállról, mert a megítélése szerintem az ezen a területen félig képzett programozók miatt van. És érdemes igyekezni, mert nyakunkon a 3-as verzió.