Konfigurációs paraméterek EJB és web rétegben Glassfish alkalmazásszerveren

Utoljára frissítve: 2015. február 3.

Technológiák: Glassfish 4.1, Maven 3.2.1, Java EE 7, EJB 3.1, JNDI

A Konfigurációs paraméterek EJB és web rétegben WildFly alkalmazásszerveren posztban leírtam, hogyan lehet WildFly-ban konfigurációs paramétereket felvenni, JNDI segítségével. Ebben a posztban leírom, hogy történik mindez Glassfish alatt.

A példaprojekt GitHubon megtalálható. Ahhoz, hogy lefordítsuk, adjuk ki az mvn package parancsot a főkönyvtárban. Futtatáshoz az earconfig-ear/target könyvtárban előállt earconfig-ear-1.0-SNAPSHOT.ear fájlt kell a Glassfishre telepítenünk. Persze ezt megoldhatjuk Mavenből is, ehhez először indítsuk el a Glassfisht. Az earconfig-ear/pom.xml fájlban a glassfish profile-ban van definiálva a telepítés, ezért ezzel kell indítani, valamint felül kell definiálnunk jó pár paramétert (host, port, stb.). Ehhez átírhatjuk a pom.xml fájlt, de a -D kapcsolót is használhatjuk a paraméterek felülbírálásához. Tehát adjuk ki a mvn -P glassfish cargo:deploy parancsot az earconfig-ear könyvtárban.

Érdemes megjegyezni, hogy Glasshfish 4.1-ben az adminisztrátori felhasználónév admin, és nincs jelszó megadva. A Cargo nem enged Glassfishre fájl másolásos telepítést, kizárólag az asadmin parancsot hajlandó hívni. Viszont az asadmin parancsnak biztonsági okból már nem lehet paraméterként átadni a jelszót, hanem fájlból olvassa fel. Ezért eltesz egy állományt a temp könyvtárban, nálam Windowson a "C:\Documents and Settings\vicziani\Local Settings\Temp\cargo\conf\password.properties", Linuxon a /tmp/cargo/conf/password.properties helyen. Volt olyan, hogy hiába frissítettem a jelszót a pom.xml-ben, ez a fájl nem változott, így nem sikerült a telepítés. Megoldásaként csak le kellett törölni ezt az állományt. Még egy trükk. Ha nem állítottuk át a jelszót, hanem üresen hagytuk a Glassfish telepítés után, akkor is meg kell adni a Cargonak az üres stringet, különben nem sikerül a telepítés. Itt ha az alkalmazást frissíteni akarjuk, nem elegendő a cargo:deploy parancs, hanem a cargo:redeploy parancs kell, mert a Glassfish jelzi, hogy már van alkalmazás telepítve.

Glassfishben a paraméterek, azaz a rendszerparaméterek (system properties) és a JNDI nevek megadása is háromféleképpen történhet: webes adminisztrátori felületen, parancssori adminisztrátori felületen, vagy konfigurációs állományban.

A system property megadása a webes felületen a server menüpontban a Properties/System properties képernyőn lehetséges. Itt menet közben tetszőlegesen is át lehet írni.

Rendszerparaméter beállítása Glassfishen

Parancssorban is fel lehet venni, és listázni.

$ bin/asadmin create-system-properties \
 earconfig.system.property="Hello System Property!"
Command create-system-properties executed successfully.

$ bin/asadmin list-system-properties
The target server contains following 1 system properties
earconfig.system.property=Hello System Property!
Command list-system-properties executed successfully.

A konfiguráció a \glassfish4\glassfish\domains\domain1\config\domain.xml XML konfigurációs állományba kerül bele.

A JNDI megadása a webes felületen a Resources/JNDI/Custom Resources menüpontban lehetséges. Itt vegyünk fel egy új erőforrást a megfelelő JNDI névvel. Több típus közül is választhatunk. Az értékek megadása ún. factory-kkal történik, és a Glassfish tartalmaz pár előre gyártott factory-t: PrimitiviesAndStringFactory, PropertiesFactory, URLObjectFactory. Amennyiben String-et akarunk felvenni, típusnál a java.lang.String-et kell kiválasztani, a Factory Class ilyenkor org.glassfish.resources.custom.factory.PrimitivesAndStringFactory lesz, és fel kell venni egy property-t value névvel. Legyen az értéke a Hello JNDI!.

JNDI megadása Glassfishen

URL esetén hasonló a helyzet, de a Resource Type java.net.URL és a factory org.glassfish.resources.custom.factory.URLObjectFactory. Itt property-nek a spec-t kell megadni, érték legyen pl. http://www.jtechlog.hu. Properties megadása már érdekesebb. Itt is a Resource Type-nál ki kell választani a java.util.Properties-t (, a factory org.glassfish.resources.custom.factory.PropertiesFactory lesz). Itt a propertiesnél megadhatjuk a név és érték párokat is. Amennyiben egy speciálisat adunk meg org.glassfish.resources.custom.factory.PropertiesFactory.fileName néven, az értéknél szereplő properties fájlt fogja betölteni (, szemben a dokumentációval, ami csak fileName-t ír). A fájlnév lehet abszolút, vagy a Glassfish telepítési könyvtárához képest relatív. A properties állományt szerkesztéskor szépen újra is olvassa. Amennyiben a fájlban és a felületen is megadtunk kulcs-érték párokat, a Glassfish összefésüli ezeket.

A JNDI bejegyzések ugyanúgy parancssorból is konfigurálhatóak. A Glassfish egy régebbi verziójában volt webes JNDI browser felület. Ez most egyelőre csak parancssorból elérhető.

$ bin/asadmin create-custom-resource \
    --restype java.lang.String \
    --factoryclass org.glassfish.resources.custom.factory.PrimitivesAndStringFactory \
    --property value="Hello JNDI!" earconfig/string
Custom Resource earconfig/string created.
Command create-custom-resource executed successfully.

$ bin/asadmin list-custom-resources
earconfig/url
earconfig/properties
earconfig/string
Command list-custom-resources executed successfully.

Az értékek ugyanúgy a \glassfish4\glassfish\domains\domain1\config\domain.xml XML konfigurációs állományba kerülnek. Akár saját factory osztályokat is használhatunk.

Ezeket elvégezve az alkalmazás a http://localhost:8080/earconfig/ címen érhető el, és a következőt kell kiírnia:

A projekt bemutatja, hogy hogyan lehet Java EE alkalmazásból konfigurációs paramétereket
beolvasni.

    * System property EJB rétegben (kulcs: earconfig.system.property): Hello \
System Property!
    * Context lookup (JNDI) EJB rétegben (JNDI nevek: earconfig/string, \
 earconfig/url, earconfig/properties): [Hello JNDI!, \
http://jtechlog.blogspot.com, {key=value, key2=value2, key1=value1}]
    * System property web rétegben (kulcs: earconfig.system.property): Hello System Property!
    * Context lookup (JNDI) web rétegben (JNDI nevek: earconfig/string, \
 earconfig/url, earconfig/properties): [Hello JNDI!, \
http://www.jtechlog.hu, {key=value, key2=value2, key1=value1}]