Windows XP telepítés USB-ről

A feladat, hogy telepítsünk egy olyan notebookra Windows XP-t, melyen már elromlott a CD meghajtó. Az USB-ről történő telepítést választottam. A következő lépéseket kell elvégezni.

  • Ellenőrizzük, hogy a notebook tud-e USB-ről bootolni. Az én Acer TravelMate 4000-em nem írt ki ilyen opciót, de amikor egy bootolható USB-t tettem hozzá, a HDD-k alatt megjelent (+ jellel jelzi, hogy ki lehet nyitni, és ott bújt meg a Kingston USB meghajtóm). A BIOS-ba F2-vel lehetett bejutni, vagy F12 hozta be a boot menüt - ez utóbbit csak annak BIOS-ban való bekapcsolása után.
  • Töltsük le a WinToFlash programot.
  • A Windows XP telepítő lemezünket húzzuk be iso-ba. Én erre a ImgBurn programot használtam. Erre azért van szükség, mert lehet, hogy többször is meg kell ismételni a műveletet, és winyóról gyorsabb.
  • Mount-oljuk be a Windows XP iso image-t. A WinToFlash nem tud közvetlen iso-t kezelni. Én erre a Daemon-Tools-t használom.
  • A WinToFlash-el másoljuk a Windows-t a Flash drive-ra wizzard módban. Engedjük, hogy formázza. A pendrive-on minden adat el fog veszni.
  • Csatlakoztassuk a pendriveot a notebookhoz. Boot-oljunk be. A BIOS-ban ki kell választani, hogy a pendrive-ról boot-oljon, nekem F6-tal cserélte meg a HDD és a pendrive sorrendját. No nekem itt volt az első probléma, a 4 gigás pendrive esetén csak villogott a kurzor. Ekkor a WinToFlash egyéni telepítését válasszuk, és FAT32 helyett FAT16-ot válasszunk.
  • Boot után jöhet a telepítés, majd másodszor is engedjük, hogy a pendrive-ról boot-oljon, utána viszont távolítsuk el. Nekem a telepítő kiírta, hogy bizonyos fájlokat nem tud másolni, ott Esc-t nyomtam, hogy hagyja ki. Eddig nem vettem észre, hogy bármi baj lett volna belőle.

Próbálkoztam a WindSetupFromUSB programmal is, de azzal én nem jártam sikerrel. (Lehet, hogy a második boot-nál rontottam el valamit.) Erről van egy jó kis magyar nyelvű leírás is.