Milyen GUI keretrendszert szeretnék?

Egy Twitter twittben elindított gondolatmenetnek szeretnék most a végére járni. Alapvetően a Java nyelvet nem tartom alkalmasnak arra, hogy üzleti alkalmazások grafikus felületét fejlesszünk vele. De akkor mi lehet a megfelelő technológia? Sok cikk hasonlítja össze a jelenlegi keretrendszereket, kihangsúlyozva azok erősségeit. Ezek közül a legjobbak közé tartozik a JRebelt gyártó RebelLabs cikke, valamint Matt Raible sorozatosan ad ki ilyen cikkeket és prezentációkat, és Martin Fowler cégének, a ThoughtWorks-nek a Tech Radarja is jó olvasmány. Én most megpróbálok a jelenlegi technológiai megszorításoktól elszakadni, és kifejteni, hogy milyen legyen egy jó GUI keretrendszer, és a most létezők miért nem azok. Figyelem, a következő bekezdések a nyugalom megzavarására alkalmasak, nem mély szakmai jellegűek, és erősen szubjektív véleményemet tükrözik a témával kapcsolatban. Egyfajta referenciának is készíteném, mert sokakkal beszélgetek erről, és nincs mindig idő kifejteni. Így most megteszem itt. Vigyázat, gigaposzt. Természetesen tévedéseket is tartalmazhat, a helyreigazításokat szívesen várom a hozzászólások között.

Először is definiálni kell, hogy mit tartok GUI keretrendszernek. Egy olyan szoftver köztes réteget, mely a programozók számára egy API-t biztosít, hogy annak használatával hatékonyan képesek legyenek konzisztens felhasználói felületeket összeállítani. Jelen posztomban kizárólag üzleti alkalmazások grafikus felületére szeretnék koncentrálni, és nem általános célú alkalmazásokról írok. Sokan összekeverik az elvárásokat, és mindenre ugyanazt az eszközt alkalmazni. Egy intraneten használt bonyolult üzleti folyamatokat lefedő alkalmazást kis felhasználószámmal sok képernyővel teljesen másképp és más technológiával kell megvalósítani, mint egy világ összes internethasználója számára fejlesztett közösségi szolgáltatást. Persze lehetne egymáshoz közelíteni a kettőt, de az vállalhatatlan plusz költségekkel járna. Nézzük tehát, hogy mit nevezek jelen posztomban üzleti alkalmazásnak. Alapvetően kontrollált, számos megszorítással rendelkező környezetben futó alkalmazásról van szó. Biztos sokan találkoztatok pl. intranetes banki rendszerekkel (IE6 böngészőkkel), az ottani szabályokkal, korlátokkal. A felhasználószám nem szükségképpen nagy, persze egy multi esetén azért elég nagyra nőhet. Akár több száz képernyőt is tartalmazhat, melyek között vannak hasonlóak. Bonyolult képernyőket tartalmazhat bonyolult és sok komponenssel, gridekkel, nagyobb adattömeggel. A fejlesztők nem minden esetben tíz éves tapasztalattal rendelkező senior fejlesztők, akik képben vannak a legfrissebb technológiákkal, elég nagy lehet a szórás a csapat tudásában. Egy idő után sok erőforrás megy el hibajavításra, követésre, és már nem feltétlenül nyújt technológiai kihívásokat. Alapvetően egyedi fejlesztésekre gondolok, a dobozos termékekkel kapcsolatban megint mások lehetnek az elvárások.

Mi az, ami nem jellemző rá? Ezért meg fogtok kövezni, de nem akkora elvárás a válaszidő, ami ha 300 ms felett van, a felhasználó el fog klikkelni. Persze az egész rendszer megítéléséhez hozzájárul, de nem fogtok annyi erőforrást az optimalizálásra költeni, máshol vannak a súlyok. Az ügyfél is elégedettebb, ha egy használhatóbb vagy egy új üzleti funkcionalitást kap, mintha ezredmásodperceket optimalizáltok. Nagyrészt nem kell platformfüggetlennek lennie kliens oldalon. Gondolok itt nem csak az operációs rendszerre, futtató környezetre, hanem magára az eszközre is, tablet és mobil nem elvárás. (Ebbe nem megyek bele, külön posztot érne, de nem hiszek az újrafelhasználható felületekben, és mindkét típusú eszközt kiszolgálni képes technológiákban üzleti alkalmazások esetén. Az Atlassian-os Rich Manalang sokat emlegetett Modern Principles in Web Development cikke itt nem áll.)

Eddig szándékosan kerültem a webes keretrendszer megnevezést. Ugyanis üzleti alkalmazások fejlesztésére alkalmatlannak tartom a webet. Emlékezzetek vissza, a HTML egy hipertext dokumentum leíró nyelv. A HTTP egy szöveges, állapotmentes kérés-válasz alapú protokoll. Mennyi és mennyi probléma származik abból, hogy erre a modellre akarunk alkalmazásokat ráerőltetni. Vegyük sorra.

  • Platformfüggetlenség - bár ez üzleti alkalmazások fejlesztésénél nem probléma, hiszen sok helyen láttam, hogy csak egy böngészőn kellett mennie. De láttam már olyant is, hogy a header-öket nem megfelelően értelmező tűzfal, azaz köztes aktív elem okozta a problémát, milyen jó is, hogy a protokoll elemezhető.
  • Lassabb válaszidő pl. oldal váltásakor, hálózati kommunikáció, oldal kliens oldali lerenderelése, latency.
  • Minden erőforrás lekérése új TCP/IP kapcsolat. Vagy problémák a keep-alive beállításokkal. Ezek mennyire terhelik a szerver oldalt? Egy host-ra csak párhuzamosan hány kérést lehet indítani?
  • Egy ideig nem lehetett oldalváltás nélkül a szerverrel kommunikálni.
  • Böngésző korlátjai. Találkoztatok már olyan ügyféllel, aki levetette volna a címsort, a vissza gombot? Aki funkcióbillentyűket akart?
  • Szerver oldali üzenetküldés, vagy akár a kliensek közötti kommunikáció, broadcast üzenetek.
  • Dátumbeviteli komponens, maszkolt mezők, gridek.
  • CSS-ben változók, mixinek, kifejezések.

Vannak ezekre megoldások? Vannak. De nem konzisztensek, nem teljes körűek, nem érzem, hogy a technológia szerves részét adnák. Csupán workarundok, régi protokollok, formátumok visszafele kompatibilitást megőrizendő tákolásai.

Rugaszkodjunk el a földtől, és nézzük, mik lennének az elvárásaim egy képzeletbeli GUI keretrendszerrel kapcsolatban.

  • Technológiailag jó iránynak tartom az interfészt leíró nyelv, a megjelenést és a logikát hordozó nyelv különválasztását. Pl. HTML+CSS/JavaScript, MXML+CSS/ActionScript, FXML+CSS/Java. Nagyon alkalmas interfész fejlesztésre az event-ek használata, és a (lehetőleg kétirányú) bind.
  • A dinamikus nyelv legyen, minden földi jóval, különösen lambda függvényekkel. Leírhatatlan ebben a környezetben egy Python vagy Groovy előnye, de akár JavaScript vagy ActionScript.
  • Tesztelhető legyen (unit és integrációs), az eszközöket maga a keretrendszer adja.
  • Ne akarja rám erőltetni a teljes stacket. Van egy jól bevált Java üzleti és perzisztens rétegem, akár Spring, akár EJB vonalon. A Java nyelv oo mivolta, platformfüggetlensége, biztonsága miatt erre a legalkalmasabb. Rengeteg Java fejlesztő van. Hiszek a backend által nyújtott szépen megfogalmazott, akár RESTful API-ban.
  • A módosítást azonnal ki tudjam próbálni. Lehetőleg úgy, hogy az adott képernyőről se kelljen elnavigálnom. Valljuk be, Java fejlesztőként van annak egy varázsa, mikor a böngészőben frissítést nyomva tesztelhetem a funkciót. (Az sem baj, ha már az első indítás is gyors.)
  • Adjon nekem architektúrát, ami egységes, kompakt legyen. Egy technológiát kelljen megtanulnom. Ne nekem összelegóznom, ne csak a lehetőséget adja, hanem best practice-eket. Mondja meg, hogy ha MVC, akkor hogyan kell a rétegeket megírnom. Sajnos a Java világban az MVC egyeduralkodó, de vizsgáljuk meg az MVVM (Model-View-ViewModel) és MVP (Model-View-Presenter) irányokat is. Ezáltal meg is akadályozza az elbonyolítást.
  • Convention over configuration. Egyszerűen, alapbeállításokkal működjön, de személyre szabhassam. Ne kelljen felesleges, technológiához kötődő kódot írni.
  • Beépítetten tartalmazzon támogatást a modularizációra.
  • Komponensekből tudjak építkezni. Saját komponenseket tudjak írni. Ez azért is nagyon fontos, mert láttam sok fejlesztőt, aki az adott keretrendszerekből ugyan nem sokat értettek, de egy minta alapján bármennyi képernyőt össze tudtak rakni. Igen, ezt a módot is támogatnia kell, a 150. képernyőt már nem az architect fogja elkészíteni. Komponens fejlesztésnél akár én akarom a vonalakat megrajzolni, natívan. Ezeket a komponenseket akár külső forrásból is be tudjam szerezni, vagy sajátomat terjeszteni.
  • Magas szintű komponensek. Dátumbeviteli mezők. Gridek. Erre külön kitérnék, ez sokszor előjött. Rendezhető (több oszlop szerint), lapozható, szerkeszthető. Követi az ablak, vagy a befoglaló panel átméretezéseit. Görgetés közben dinamikusan legyen képes adatokat letölteni. Oszlopokat át lehessen rendezni, méretezni. Szerkesztéskor a cellákban különböző beviteli komponensek jelenhessenek meg. Ne csak szöveget legyen képes megjeleníteni.
  • Legyen egyszerű, könnyen tanulható. Könnyen lehet demó alkalmazásokat összerakni, prototyping. Mélyebben megismerni csak a haladó funkciók eléréséhez kelljen. És mivel a backend Java, a Java fejlesztéshez közel álljon. Itt egy szintén külön posztot érdemlő téma. Legyen-e külön backend és frontend fejlesztő, vagy sem? Én jelen pillanatban amellett teszem le a voksom, ugyanaz a fejlesztő értsen a backendhez és a frontendhez is, nyilván nem olyan mélyen.
  • Szégyelem ezt a szót leírni, de szexinek kell lennie. A fejlesztőknek szeretniük kell. Ez csak akkor valósul meg, ha pörög, ha van mögötte hype, ha jól mutat az önéletrajzban. Ez sok helyen materializálódik: fejlesztők száma, állásajánlatok száma, LinkedIn, levlista, issue tracker, könyvek, tutorialok, blog posztok, release-ek száma, Stack Overflow.
  • Jól nézzen ki. A honlapja is.
  • Jó fejlesztőeszköz támogatás, WYSIWYG szerkesztő. Emlékezzünk vissza a Delphi-re, meg lehetett azt csinálni normálisan. A JDeveloper, a NetBeans is viszonylag emészthető Swing kódot generált, ha odafigyeltünk pár alapszabályra a szerkesztéskor. Én ezekkel szerettem dolgozni, jobban, mint XML-ben rakni össze a teljes GUI-t. Persze a kettő között váltogatni lehessen, és szinkronizáljon.
  • Adja meg a projektstruktúrát, mit hova kell tennem. Legyen standard csomagolása, támogassák a build rendszerek, lehetőleg egy fájlba, egy artifactként össze lehessen állítani.
  • Nyílt forráskód.

Sajnos azt nem írhatom hozzá, hogy legyen jövőképe, jövője. Ahol az Adobe egyik pillanatról a másikra úgy dönt, hogy kihátrál a Flex mögül és az Apache-nak adja, abban a környezetben, ahol az Oracle egyik pillanatról a másikra megszünteti a GlassFish támogatását, vagy a JavaFX-ből kidobja a Java FX Script-et és a mobil támogatást. Ahol a keretrendszerek platform támogatásait megszüntetik, nem lehet biztos jövőről beszélni. Technológiától függetlenül, ha nem hoz elegendő bevételt, halálra van ítélve.

Mit szeretnék? Valaki merjen nagyot álmodni, és elfelejteni azt a posványt, amiben most vagyunk, és életre kelteni egy ilyen keretrendszert. Sok cégnek lenne rá erőforrása, Google nyithatna ebbe az irányba, Adobe, Oracle, SpringSource, JetBrains, stb. A piaci rés adott, csak ki kéne használni.

No és akkor jöjjön a feketeleves. Vigyázat, sarkítok! Kezdjük a legnagyobb hypeként kezelt HTML5, CSS3, JavaScript kombinációt. Mikor lett a HTML 5 szabvány? Mennyi idő kellett a HTML 4-nek, hogy teljes körűen és ugyanúgy támogassák a böngészők? A technológiai korlátokat már kifejtettem. Érdekes, hogy a HTML-hez képtelenek voltak egy széles körben elterjedt, használható WYSIWYG editort írni. A platform töredezettségét nagyon jól jellemzi a TodoMVC, ami ettől függetlenül egy hatalmas ötlet. Ugyanaz az alkalmazás megírva a legtöbb keretrendszerben. A legtöbb MV* keretrendszer azonban egy személetet ad, nem ad teljes megoldást. Van, amelyikre még visszatérek.

Szabványok terén a Java világban mindenképp a JSF technológia az, amit meg kell említeni. Persze nem önmagába, de valami komponens könyvtárral, pl. ICEFaces, PrimeFaces, RichFaces, stb. Ez a klasszikus szerver oldalon kigeneráljuk a HTML tartalmat megközelítés (hívjuk egyszerűen server side renderingnek). Ezzel kapcsolatban érdekes kijelentést tett a Twitter, a modernebb kliens oldali JavaScript helyett átállt server side renderingre, és jelentős sebességjavulást ért el. A JSF hátrányai a Java nyelvből erednek. A deploy fájdalmasabb folyamat, ugyanis az alkalmazásszerverek nem képesek újraolvasni csak a módosított class-okat, az egész alkalmazást kell, jobb esetben exploded formában. Ugyan a már említett fizetős JRebel képes arra, hogy alkalmazás deploy nélkül lehessen kitenni a változott class fájlokat. A Java és a Facelet nyelv nehézsége lehet gátló tényező, a viszonylag bonyolult architektúra (komoly állapotátmenetekkel rendelkezik), és a view hierarchia kliens és szerver oldalon történő tárolása, ezek közötti szinkronizáció keserítheti el az embert. Jó azonban a komponensszemlélet.

Most haladjunk gyártónként. A Google-nek ugyan nem ez a profilja az üzleti alkalmazások fejlesztésének kiszolgálása, de az ott összejött szürkeállomány miatt kell megemlíteni. Ne nyelvet fejlesszen, mint a Go, vagy a Dart. Felejtsék el HTTP, HTML+CSS, JavaScript kötöttségeket, aminek workaroundjára jött létre a GWT. Ennek már a koncepciójával sem tudtam egyet érteni. Java-ban kell fejleszteni, melyet átfordít JavaScriptre. Ez nálam ott bukik el, hogy a JavaScript egy alkalmasabb nyelv GUI fejlesztésre. Azon Java imádók miatt fejlesztették ki, akik nem voltak hajlandóak megtanulni a JavaScript-et. Ráadásul a fejlesztés sem a legkényelmesebb az átfordítás szükségszerűsége miatt. Bár nem a Google terméke, ide sorolom a Vaadin-t is, hiszen GWT-re épül. Az látszik, hogy már a GWT mögül is sokan kihátrálnak a Google-nél, és mozdulnak az AngularJS felé. Az számomra még mindig kevés, nem komplett megoldást ad.

Az Adobe-nak is nagy tapasztalata van, de a zárt Flash mindig ellenérzést fog kiváltani. Sajnos azon Apple vezetője tette tönkre közvetve a Flex-et, amely még a legelvakultabb követői szerint sem ért a webhez, szemben az Adobe-val. A Flex alapjában véve egy jó konstrukció volt, de az Adobe kihátrálása tönkretette. Várok még a feltámadásában, de sajnos ennek esélye egyre kevesebb. Sajnos a közösség is rossz irányba tart, felesleges erőforrásokat ölnek abba, hogy JavaScript legyen képes futtatni. Komponensei jók, de félbemaradt a MX-es komponensekről a Spark-os komponensekre való átállás, és sok komponense bugos, ez megkeseríti az ember mindennapjait. Nagy hátránya még a fordító lassú sebessége, Javaban implementált ugyan, de ez még nem mentség. Sajnos a Java ekoszisztémába sem illeszkedik nagyon, a Flexmojo Maven plugin körül is vannak problémák, az artifactok repositoryba töltésével is, és tapasztalatom szerint a GradleFX Gradle plugin sincs a helyzet magaslatán. De a legnagyobb probléma, hogy megszűnt a közösség, az eszköztámogatás. Pedig még az Adobe is ad hozzá fejlesztőeszközt.

A SpringSource nagyon jó irányban lépeget előre, egyrészt a Groovy a lehető legjobb irány, a komponens alapú szemlélet kiváló (Framework, Security, Data, Batch, HATEOAS, stb. mind külön-külön), a Grails már a web megkötéseit hurcolja magával, és sajnos rám akarja kényszeríteni magát üzleti logika és perzisztens szinten is. Viszont a generálós RAD irányt el kéne felejteni (Spring Roo). Persze ott a Spring MVC is, mely gyakorlatilag a HTTP Request és Response-okat kezelő MVC framework. (Mellesleg a Grails is erre épül.) Nyoma sincs a komponenseknek, e mellé bőven be kell rakni a teljes HTML, CSS, JavaScript keretrendszer stack-et, önállóan nagyon kevés. Alapvetően a server side rendering iskola híve, így még egy template renszert is mellé kell tenni, tipikusan JSP. Itt említeném meg a Struts 2-őt is, ami nagyon hasonló. Lelkesek ugyan, régi motorosok, összeolvadtak a WebWork keretrendszerrel, de sajnos eljárt felettük az idő.

Az Oracle jól nyomja a JavaFX-et, de gyerekcipőben jár. Furcsa mód pl. nyomják az ARM irányt is, ahelyett, hogy a fizetés vállalati ügyfelekre koncentrálnának. Sajnos még fejlődő, nagyon ingoványos terület, mindig lehet változásra számítani. A hivatalos példák nekem elsőre leültették a gépemet, másodjára megnézve pl. már a fa komponensben is ugrálnak az elemek a különböző ágakat lenyitva. Nem a professzionalitás látszatát kelti. A JRE előfeltétele vállalati környezetben annyira nem fájó. Emellett nyomja az JPA/EJB/JSF technológiákra épülő, azokat tökéletesen integráló és kiegészítő ADF technológiáját, hátrányai is megegyeznek a JSF-fel. Itt említeném meg a JBoss SeamFrameworköt is, pont ugyanezen megközelítést alkalmazza.

Versenyben marad még a hype-olt Play Framework, amiben egyre erősebben dominál a Scala, ezért vegyes fejlesztőgárdával nem mernék nekimenni. Régebbi versenyző a Wicket, gyönyörű komponens modelljével, de a Java és a server side rendering minden hátrányával.

Akarok-e beszélni a vastag kliensről? Mindenképp. Már emlegettem a Delphit, hogy milyen jó emlékek fűződnek hozzá. Grafikus tervezője egyedülálló, és az, hogy szinte azonnal indult, feledhetetlen élmény. A Swinggel sem voltak rossz tapasztalataim, de hát Java, nincs különválasztva a leíró nyelv. MVC, eseménykezelés nem rossz. Sajnos a komponensei igen bugosak, és halott technológia, az energiákat inkább a JavaFX-be ölik. Aztán ott van a NetBeans Platform, és az Eclipse RCP, melyek bármelyik fentebb felsorolthoz képest pilótavizsgás.

“Ó, mondd, te kit választanál?” Amíg lehet, egyelőre megfigyelő státuszban maradnék. Ha azonban a döntést nem lehetne tovább halogatni, két irányt vizsgálnék meg. Az első a Grails frontend Java backenddel. A választás a Groovy nyelv, és a körülötte lévő nagy mozgolódás miatt. A második a komplex JavaScript keretrendszerek, melyek teljes támogatást nyújtanak, és nem csak egy-egy részproblémát oldanak meg. Ilyen a Dojo, Kendo UI, Ext.js. A HTML 5, CSS 3, JavaScript irány megkerülhetetlen, de egységes GUI keretrendszert szeretnék, és nem darabokból szeretném összeállítani. Képzeljünk el egy gyakori, de teljesen differenciált összeállítást, ahol a server side rendering webes keretrendszer a Spring MVC, JSP és JSTL view réteggel, ahol a CSS LESS-el kerül előállításra, Bootstrap kiindulási alap, RequireJS module loader, jQuery és AngularJS MVC JavaScript framework, összeturkált komponensek, build folyamatba Wro4j beépítve. El tudok képzelni projektet, ahol megfelelő lehet, de az nem a fentebb vázolt jellemzőkkel rendelkezik.

Ha idáig eljutottál, már ne hagyd comment nélkül.