Ingyenes programozással kapcsolatos könyvek

A GitHub egyik legnépszerűbb repositry-ja mostanában a free-programming-books, ami nem más, mint az ingyenesen letölthető, programozással kapcsolatos könyvek gyűjteménye. Igazából egy lista, mely kategorizálva van, illetve bizonyos esetekben oda van írva az írója és a formátum, melyben letölthető.

Mindig is érdekelt az oktatás, és ezzel kapcsolatban figyelemmel kíséretem a magyarul megjelent ingyenes, és megvásárolható könyveket is, így jött az ötlet, hogyha már van sok egyéb nyelvi változat, akkor csináljam meg a magyart is. Így összeszedtem, amiket ismertem, és a pull requestemet villámgyorsan elfogadták, így már olvasható is az ingyenes magyar nyelvű programozással kapcsolatos könyvek listája.

Kérlek titeket, hogy amennyiben ismertek ilyeneket, vagy egészítsétek ki a GitHub-on (fork majd pull request), vagy küldjétek el nekem bármilyen formában, e-mail-en, Twitteren, vagy ide a megjegyzések közé, és majd továbbítom. Főleg a főiskolai, egyetemi jegyzetek körében számítok pár gyöngyszemre, melyek kevésbé ismertek. Például nekem is nagy meglepetést okozott a ELTE IK, Programozási Nyelvek és Fordítóprogramok Tanszék Prognyelvek portálja, ahol a felelős oktató Nyékyné Gaizler Judit, akit ismerhetünk a Java 2 Útikalauz programozóknak, vagy a Programozási nyelvek könyvek kapcsán. Meglepő volt, hogy a DevPortal szervezésében mennyi .NET-es könyv tölthető le. Figyelmetekbe ajánlanám még Antal Margit remek C++ és Java könyveit, Nagy Gusztáv Java, PHP és Drupal könyveit, valamint Daróczy Péter Python fordításait. Kicsit lazábban kapcsolódva mindenképp olvassátok el Csutorás Zoltán és Marhefka István által fordított könyvet a Kanbanról és a Scrumról.

Igen, ismerem a véleményt, miszerint ennek a szakmának a nyelve angol, és olvassunk angol nyelvű irodalmat. Természetesen ez így van, de a magyar nyelvű könyveknek is van helye, nagyon nagyra becsülöm a fentebb említettek kitartó és fáradtságos munkáját, hogy még több embert vezessenek be a programozás rejtelmeibe.