Java ki kicsoda

Ezzel a poszttal azokat az embereket szeretném bemutatni, akiket érdemes követni Java programozóként, hiszen sokat tesznek a közösségért, vagy meghatározó/érdekes gondolataik vannak ebben a témában. Természetesen a lista nem teljes, ezért amennyiben valakit kihagyok, nyugodtan írjátok meg commentben.

James Gosling

James Gosling Amennyiben történeti sorrendben akarunk haladni, az ő nevét kell először megemlíteni. A Sun alkalmazottjaként alkotta meg a Java nyelvet, és implementálta az első fordítót és virtuális gépet. Mikor a Sunt megvásárolta az Oracle, kicsit ott dolgozott, majd átment a Google-höz, és most a Liquid Roboticsnál van, ahol óceánjáró robothajókkal foglalkozik. Konferenciákon sztárelőadónak hívják meg, munkája miatt főleg a beágyazott eszközök, IoT, Raspberry Pi témakörök érdeklik, de lelkes használója és evangelistája a NetBeans IDE-nek és a JavaFX-nek.

Blog

Jaroslav Tulach

Jaroslav Tulach Ha már Oracle és NetBeans, akkor legyen ő a következő a sorban. A NetBeans egyik alapítója, jelenleg architect az Oracle-nél. Ő az írója a Practical API Design könyvnek, mely a NetBeans Platform API-jának kialakítása közben szerzett tapasztalatokat összegzi, alapmű a témában. Legújabb dobása a DukeScript, mely egy olyan új technológia, mely használatával Javaban írt alkalmazásokat lehet több mobil platformon, vastag kliensként és böngészőben is futtatni.

Blog Twitter

Geertjan Wielenga

Geertjan Wielenga Az Oracle és NetBeans íven haladva következzen ő. Product Manager az Oracle-nél, és a NetBeanssel foglalkozik. Rettentő sokat bloggol és twitterezik a témában. Nagyon közvetlen személyiség, válaszol a megkeresésekre, minden érdekli, ami a NetBeansszel kapcsolatos. Prágában kezdett el vele foglalkozni, ahonnan a NetBeans is származik, először mint technical writer. Aki NetBeansszel kicsit is komolyan foglalkozik, biztos futott már bele cikkébe, tutorialjába, ha máshol nem, akkor a helpben.

Blog Twitter

Simon Ritter

Simon Ritter A Java evangelisták vezetője az Oracle-nél. Minden konferencián ott van, Magyarországon is volt a Java konferencián, mikor még nagy Sunos rendezvény volt. Irigyelni való figura, az a dolga, hogy játszik, mindig menő dolgokról beszél, mindent kipróbál és bejárja a világot. Lego Mindstorms, Raspberry Pi, Minecraft, robotika, a legújabb API-k, stb.

Twitter

Kohsuke Kawaguchi

Kohsuke Kawaguchi Ha már játék és Oracle, az ő nevét sem hagyhatjuk ki. Szintén a Sunnál emelkedett ki mint ifjú titán, még a JAX-WS RI forrásában találkozhattunk a nevével, de igazán a Hudson, illetve Jenkins megalkotásával vált híressé. Rettentő sok energiával rendelkezik, iszonyat gyorsan adott ki új verziókat, foglalkozik mindennel, ami érdekes, hímzéstől kezdve a legózáson át az összes érdekes Java technológiával. Jelenleg CTO a CloudBees cégnél, mely a Jenkisre alapozva próbál üzleti modellt építeni.

Blog Twitter

Joshua Bloch

Joshua Bloch Az API vonalon maradva ismerkedjünk meg vele. A Java nyelv és API bizonyos részeinek kidolgozásával foglalkozott a Sunnál, leghíresebb munkája a Java Collections Framework, melyet minden Java fejlesztő ismer, és a mai napig időtálló. Írója a magyar nyelvre is lefordított Effective Java könyvnek (Hatékony Java), és társszerzője a szintén magyarul is megjelent Java Puzzlers (Java-fejtörők) és a Java Concurrency in Practice (Párhuzamos Java-programozás a gyakorlatban) könyveknek. Egyetemen tanít, Java vezető architect volt a Google-nél.

Twitter

Doug Lea

Doug Lea A fentebb említett Java Concurrency in Practice könyv társszerzője, a téma egyik legnagyobb szakértője, egyetemi tanár. A Java Community Process tagjaként vezetője volt a JSR 166: Concurrency Utilities szabványnak, mely a Java 5 egyik legnagyobb újdonsága.

Homepage

Adam Bien

Adam Bien Szabadúszó Java fejlesztő és architect a kezdetektől. A Real World Java EE Patterns—Rethinking Best Practices és Real World Java EE Night Hacks—Dissecting the Business Tier könyvek szerzője. Főleg Java EE témakörben tart előadásokat és ír, aktív tagja a JCP-nek ezen témákban. A Java EE technológiát gyakorlati oldalról közelíti meg, és alkalmazza rá a modern megközelítéseket, mint pl. a microservices, anélkül, hogy bedőlne a hype-oknak. Elismerendő, hogy a régóta elavult J2EE Patternöket újra feldolgozta a Java EE-nek megfelelően, és nem félt akár ki is dobálni az elavultakat. Akit érdekel a stílusa, javaslom ezt a videót.

Blog Twitter

Arun Gupta

Arun Gupta Az Oracle-nél volt Java EE evangelista, a Glassfish hívő, és nagy felbolydulást keltett, mikor 2013 októberében átment a RedHathez, mikor az Oracle bejelentette a Glassfish támogatásának megszüntetését. Azóta fő érdeklődési területe a JBoss és a WildFly. Mostanában a WebSocket Java EE támogatásával foglalkozik, szívesen nyúl bele a Minecraftba, és foglalkozik azzal is, hogy gyerekek figyelmét hívja fel a programozásra. Több könyvet írt Java EE témában.

Blog Twitter

Rod Johnson

Rod Johnson Most menjünk el kicsit a keretrendszerek irányába. Ő a Spring Framework megalkotója. Ő írta a Expert One-on-One J2EE Design and Development könyvet, mely arra fókuszál, hogy milyen hibákat követtünk el a J2EE technológia használatakor, és gyakorlati megoldásokat adott, hogyan kellett volna ezeket elkerülni. Következő könyvében, Expert One-on-One J2EE Development without EJB címmel már arról írt, hogy ne használjuk az EJB technológiát, hanem helyette valami pehelysúlyúbb eszközöket, mint pl. a Spring vagy a Hibernate. Jelenleg olyan cégek és szervezetek működésében vesz rész, mint a Typesafe, mely a Scala, a Play Framework és az Akka mögött áll, vagy a Neo4J, az elasticsearch, a Hazelcast vagy a Meteor.

Twitter

Juergen Hoeller

Juergen Hoeller Szintén Spring alapító, de ő még mindig ott van. Időközben a Springet felvásárolta a VMware, mely EMC Corporation tulajdon. Az EMC és a General Electric alapította a Pivotalt, mely egy olyan cég mely szoftverkomponenseket fejleszt és szolgáltatásokat biztosít adatközpontú és adatelemző egyedi szoftverek agilis fejlesztésére felhő-alapú technológiákra építve. A Springen kívül olyan cuccokat pakoltak még bele, mint a Cloud Foundry, a Redis, a RabbitMQ, a Grails, a Groovy, a Hadoop, stb.

Twitter

Jason Van Zyl

Jason Van Zyl A Maven megalkotója, kezdetben a Sonatype-nál dolgozott, mely a Nexus repository manager gyártója. Mivel itt kicsit eltávolodott a fő csapásiránytól, kilépett, és megalkotta a saját cégét Takari néven, mely Maven oktatással, tanácsadással foglalkozik. Jelenlegi projektjei miatt igen nagyszabású fejlesztéssel foglalkozik, képessé akarja tenni a Mavent arra, hogy beilleszthető legyen a continuous delivery-be. Ennek első megnyilvánulás a The Takari Lifecycle, mely egy plugin, mely teljesen lecseréli a meglévő Maven core plugineket.

Twitter

Ceki Gülcü

Ceki Gülcü Független fejlesztő, az The Apache Software Foundation tagja, a Log4j, SLF4J és a Logback megalkotója, valamint írója a The complete log4j manual könyvnek.

John Ferguson Smart

John Ferguson Smart Független fejlesztő, majd megalapította a saját cégét Wakaleo Consulting néven. Mindig sikerült meglovagolnia az aktuális hullámokat, úgymint Maven, continuous integration and delivery, TDD, BDD, agilis fejlesztés. Ezekkel kapcsolatban három könyvet is írt BDD in Action, Jenkins: The Definitive Guide, Java Power Tools, mind rettentő gyakorlatias jellegű. Ezekben a témákban rengeteget publikál, és konferenciákon beszél.

Blog Twitter

Bruce Eckel

Bruce Eckel Igazi polyglot programozó, otthonosan mozog Scala, Python, Java, C++, stb. nyelvek területén. Azért jegyzem meg itt, mert ő írta a Thinking in Java című könyvet, mely sokáig kötelező olvasmány volt, és ingyenesen letölthető. A 4. kiadást azonban már meg kell vásárolni.

Blog Twitter

Kent Beck

Kent Beck A Extreme Programming és Test Driven Development metodológiák megalkotója, Erich Gammával (igen-igen, a Tervezési minták könyv egyik szerzője, a Gang of Four tagja, az Eclipse régebbi vezető tervezője, jelenleg a Microsoftnál vezető Microsoft Visual Studio témában) együtt fejlesztették a JUnit keretrendszert, mely de facto standard a unit tesztelés területén. Először használta az agilis szoftverfejlesztés kifejezést, és egyik aláírója az Agile Manifestonak, többek között Martin Fowler és Robert C. Martin (“Uncle Bob”) mellett. Jelenleg sok egyéb mellett a Facebooknál dolgozik.

Twitter

Matt Raible

Matt Raible Webes fejlesztéssel foglalkozó szakember, dolgozott a LinkedInnél, mint UI architect, most saját cégét viszi Raible Designs néven. Őt onnan lehet ismerni, hogy nagyon sok konferencián megjelenik, ahol rettentő jó összehasonlító elemzéseket végez UI framework témakörökben. Saját projektje az AppFuse, melyben olyan technológiákat pakolt össze, mint Bootstrap, jQuery, Spring, Hibernate, Maven és választható web keretrendszerek, úgymint JSF, Struts 2, Spring MVC, Tapestry 5 vagy Wicket. Mindenképp érdemes elolvasni a prezentációit pl. a legfrissebbet az Angular.JS-ről, összehasonlító elemzését a JVM alapú webes keretrendszerekről, vagy a Play és Grails összehasonlítását.

Blog Twitter