Java Technology Roadmap

Manapság divatosak az ún. roadmapek, térképek, melyek grafikusan ábrázolják, hogy miket kell megtanulni ahhoz, hogy egy területen otthonosan mozogj, hogyan kezdj neki a tanulásnak, hogy végül magas szinten meg tudd oldani a felmerülő problémákat.

Ezek közül a legismertebb a Web Developer Roadmap - 2019, mely még a Front-end Developer Handbook 2019 könyvben is helyet kapott.

Ez látva én is elhatároztam, hogy készítek egyet a Java Platform területén, mely több okból is hasznomra válhat:

  • Rendszerezem a meglévő szabványokat, technológiákat, eszközöket
  • Aki már járatos a témában, az is találhat rajta újdonságokat
  • Oktatás során többször kérdezik tőlem, hogyan érdemes nekiállni a Java tanulásnak, így kész válaszom lehet
  • Magam számára is ad egy eligazítást, hogy mivel érdemes foglalkozni, amiről esetleg hasznos lenne blog posztot írni, vagy tanfolyamot kidolgozni
  • Egy helyre összegyűjthetem a legjobb könyveket és referenciákat
  • Elindít egyfajta kommunikációt

A térkép megtalálható a GitHubon.

A felépítése a szokásos, felülről lefelé kell haladni. A fő ágon vannak a kötelező elemek, és erről ágaznak el az opcionális elemek. A témakörök sárgával vannak jelölve, a szabványok, technológiák és eszközök narancssárgával, a könyvek kékkel.

Lilával jelöltem azokat az elemeket, melyek hasonló problémákat oldanak meg, mint a narancssárgával jelöltek, én mégis a narancssárgák használatát javaslom. Vigyázat, ez nagyon szubjektív lehet, lehet, hogy bizonyos környezetekben pont a lila a megfelelő (vagy az egyetlen lehetséges) választás. A preferencia oka főleg a szélesebbkörű elterjedtség, aktívabb közösség, fejlődés, egyszerűség, tanulhatóság és tesztelhetőség. A térképen lévő egyik eszközzel sem lehet nagyon melléfogni, általában széleskörűen használt megoldások.

A térkép szándékosan nem tér ki a következő területekre: virtualizáció, cloud computing, big data, microservice. Ezek elegendő anyagot biztosítanak egy külön roadmap felrajzolásához.

A roadmap fejlesztése ezennel nem állt meg, folyamatosan szeretném bővíteni, magyarázni. Valamint szöveges leírásokat is tervezek készíteni a roadmapen lévő alterületekkel kapcsolatban. Ezekhez várok minden visszajelzést.

Bár a térkép magyar nyelven készült, egy idő után, amennyiben kicsit stabilizálódik, tervezem angol nyelvre is lefordítani.

Java Technology Roadmap