VisualVM Glassfish monitorozás

Technológiák: Java SE 6 Update 23, VisualVM 1.3.2, Glassfish 2.1.1.

A VisualVM egy vizuális felület, mellyel a Java virtuális gépet monitorozhatjuk. Előnye, hogy a JDK-ba is belekerült, pl. a JDK 6 Update 23-ban a VisualVM 1.3.1 verziója szerepel, a jvisualvm parancs kiadásával azonnal ki is próbálhatjuk. Csatlakozhatunk lokális és távoli virtuális gépekhez is, így akár egy teljes hálózat Java alapú rendszereit monitorozhatjuk. Nem csak külön futtatható, de akár a NetBeans vagy Eclipse fejlesztőeszközbe is plugin-ként telepíthető.

A virtuális gépről olyan alap információkat szolgáltat, mint a PID, indított osztály, parancssori paraméterek, Java Home, JVM pontos verziószáma, valamint a rendszerváltozók. Olyan teljesítmény adatokat tudhatunk meg vele, mint a CPU felhasználás, memória felhasználás, betöltött osztályok száma, szálak száma, stb. A CPU esetén külön mutatja az alkalmazás és a GC által felhasznált processzor időt. Meghívhatjuk a GC-t is. Memóriánál külön megtekinthetjük a Heap és a Permgen kihasználtságát is (, ez utóbbiba kerülnek az osztálydefiníciók). Kérhetünk Heap Dump-ot, mely egy pillanatfelvételt készít a memóriáról. Megmondja, hogy melyik osztályból hány objektum került példányosításra, és ezeket meg is nézhetjük a grafikus felület segítségével, de akár OQL nyelven lekérdezéseket is végezhetünk. Szálak esetén valós időben nézhetjük a szálak állapotát. Kérhetünk Thread Dump-ot is, melyből kiderül, hogy melyik szál éppen mit csinál, melyik kódsorban áll.

CPU és memória profiler funkciókkal is rendelkezik. CPU profile esetén megtudhatjuk, hogy a CPU idejének hány százalékát melyik metódusban tölti. Snapshot-okat is kérhetünk, ezeket lementhetjük, és később, vagy akár más gépen is elemezhetjük. Memória profile estén az objektumok számát és területfoglalását figyeli. Itt is kérhetünk snapshot-ot, és ezeket össze is hasonlíthatjuk. Ez egy remek eszköz arra, hogy teszt előtt és után is készítünk egy snapshot-ot, és összehasonlítva azt látjuk, hogy a teszt után mennyivel több objektumunk lett, osztályonként lebontva. A profile azért eléggé megakaszthatja az alkalmazásunkat.

A JConsole bővíthető, plugin-okat lehet hozzá telepíteni. Ezt az alkalmazásból, futás közben is megtehetjük, a Tools/Plugins menüpontban. Érdekes a VisualVM-MBeans plugin, mellyel gyakorlatilag JMX műveleteket tudunk elvégezni. A JMX-ről már írtam a Java monitorozás és menedzsment posztban, míg a Tomcat JMX adminisztrációjáról a Tomcat JMX tűzfalon keresztül posztban.

Másik érdekes plugin a Visual GC, mely a memóriát memória területekre lebontva monitorozza, külön az Old, Survivor és Eden területeket.

Visual GC

Szintén érdekes a Glassfish plugin, mellyel a Glassfishre érkező HTTP kéréseket tudjuk monitorozni, valamint a telepített web alkalmazásokat, élő sessionök számát, valamint az egyes servleteket is külön-külön. Ehhez azonban a Glassfishen is konfigurálnunk kell. A bal oldali menüben ki kell választani az Application Server menüpontot, ott a Monitor majd Runtime fület választani, majd a Configura Monitoring linkre kell kattintani. Itt a HTTP Service és a Web Container monitorozását kell minimum LOW-ra állítani. Utána nem árt újraindítani a VisualVM-et, a Glassfish-t nem kell. Sajnos csak 2-es Glassfish-sel megy, a 3-as sorozattal próbáltam, de nem sikerült.

Glassfish plugin

A VisualVM a NetBeans Platformra épül. Természetesen mi is írhatunk saját plugineket.