Branch-elés a fejlesztési munkafolyamatban

Miután tisztában vagyunk az verziókezelő eszközünk képességeivel, a munkafolyamatot kell meghatároznunk, hogyan illesszük be a branch-elést a munkafolyamatainkba, miket kell átgondolni, szabályozni. Én nem hiszem azt, hogy az eszköz nagyban befolyásolná azt, hogy miképpen dolgozunk, de ha mégis így van, lehet, hogy el kell gondolkoznunk az eszköz cseréjén. Megpróbálok most már nem Subversion közeli maradni, azonban pár dolog még mindig Subversion specifikus.

A branch-elés nem költséges. Ezzel a kijelentéssel sokszor lehet találkozni. Valóban így van, de a branch-eléssel sok olyan dolog is a felszínre kerül, ami azonban mégis kényelmetlenebbé teszi a munkafolyamatot. Nézzük ezek közül egy párat:

 • Adminisztrálni kell, hogy melyik branch-ben éppen mi történik. Valamint ezt meg kell osztani a fejlesztőgárda tagjaival is, hogy tudják, mikor melyik ágba kell fejleszteni, mikor melyik ágból lehet új branch-t nyitni.
 • Merge. Azt hiszem ez önmagáért beszél. Amennyiben módosításokat akarunk ágak között átvinni, nem egyszerű feladat. Persze, az újabb eszközök már támogatják, de gondoljunk csak a szemantikus conflict-okra.
 • A branch-eket meg kell szüntetni, különben elburjánzanak, elszaporodnak, így nehéz követni, hogy melyikben éppen milyen fejlesztés folyik, melyikkel mi a cél. Sajnos gyakran előfordul, hogy az ágak annyira elcsúsznak egymástól, hogy a fejlesztőcsapatnak már esélye sincs a merge-re, így párhuzamosan fejlesztenek több ágat.
 • Egy fejlesztő egyszerre több branch-en dolgozik, időbe és energiába telik a váltogatás (context switching), esetleg előfordulhat, hogy össze is keveri a branch-eket. Különösen problémás lehet egy mixed working copy esetén.

Elöljáróban néhány jó tanács. A munkafolyamataink megtervezésénél se essünk abba a hibába, hogy túltervezzük, minden lehetőségre felkészítjük őket. Tartsuk be a KISS, YAGNI alapelveket itt is. Ne akarjunk minden problémát megoldani, ne akarjuk a munkafolyamatot kőbe vésni. Javasolt kis lépésekben kell bevezetni, iterációkkal haladva előre. Amennyiben úgy tapasztaljuk, hogy a munkafolyamat nem megfelelő, módosítsunk, legyünk bátrak más megoldást választani. Ez így van a branch-ekkel is. Ha kialakítottunk egy konvenciót, és nem megfelelő, szervezzük át. A verziókezelő rendszerek erre nagyszerű eszközöket nyújtanak. Ennél a témakörben ráadásul gyakran azt vettem észre, hogy egymással teljesen ellentmondó igényekre akarnak a fejlesztők egységes munkafolyamatot kitalálni. Ismerjük fel ezeket, és hozzunk döntést. Amennyiben elakadtunk, vagy túl nagy falatnak érezzük, ne szégyelljünk segítséget kérni. Néha úgy fogjuk érezni, hogy hátraléptünk, hogy kényelmetlenebb a fejlesztési folyamat, de ez néha szükséges ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni.

Én nem hiszek a teljes automatizálásban. A fejlesztőknek igenis egymással kommunikálniuk kell. A Subversion csak egy eszköz a kommunikáció megkönnyítésére. Ezeket az eszközöket ne akarjuk a kommunikáció kiváltására használni. Nem javaslom a branch-ek automatikus létrehozását, automatikus merge-ök futtatását, release kiadást, deploy, stb. Én szeretem, ha mindenre van egy élő embernek is rálátása, és ami jól jöhet, felelőse is. Nem jó, ha ezek a nem egyszerű folyamatok a senki földjét képviselik. Különösen, ha nem fix, hanem alakítható munkafolyamatunk van, sosem jutunk el oda, hogy minden automatikusan történjen. Persze egyes részfolyamatok lehetnek automatizáltak.

Igaz, hogy azt javaslom, hogy humán erőforrás felügyelje ezeket a műveleteket, azonban érdemes nem mindent rábízni. Tapasztalataim szerint nagyon sokat segít az, ha a leggyakoribb dolgokra előregyártott script-eket használunk. (Illetve a Maven is támogatást biztosít.)

Kezdjük is az első problémával, hogy hogyan lehet megtudni, hogy melyik branch-en mi történik. Valójában a fejlesztés egyik első számú eszközének egy issue tracker-nek kell lennie. Én a JIRA-ban hiszek, bár egyre kevésbé, ahogy a belsejét is kezdjük megismerni. Ettől függetlenül az egyik legjobb eszköz, és bár fizetős, gyakran találkozhatunk vele, ugyanis ingyenes open source projektek számára, és kis cégek is rendkívül kedvező áron juthatnak hozzá. Ebben verziókat lehet felvenni, és a verziókhoz lehet rendelni az issue-kat. Különböző nézetekben lehet látni a verziók állását (nyitott/összes issue), a verziókhoz tartozó issue-kat, valamint kiadás esetén changelog-ot lehet generálni. A verziókhoz megjegyzéseket lehet hozzáfűzni. Tehát az issue tracker szolgálhat elsődleges információval a branch-ekről is.

Egy kis közbevetés. A fejlesztőcsapattal, mikor arról beszélgetünk, hogy hogyan használjuk a munkafolyamatban a verziókezelőt, mindig valamilyen ábrákat rajzolunk, ahol a branch-eket rajzoljuk fel, a commit-okat, merge-öket, stb. Ahhoz, hogy megértsük egymást érdemes egységes jelölésrendszert kialakítanunk. Sajnálatos, hogy még nincs ilyen szabványosítva, ha a blogokat is olvasunk, mindenki saját jelölésrendszert használ erre.

Egy előző posztban már szó esett a continuous integration-ről, a feature vagy release branch-ek fogalmáról. Létezik köztes megközelítés is. Ilyenkor általában a trunk-ba mennek a javítások, csak a nagyobb fejlesztések, melyek több commit-ból állnak, és a commit-ok között inkonzisztensen hagyják a szoftvert, azokat szervezik külön branch-be. Ha feature branch-t indítunk nem feltétlenül érdemes feature-önként külön branch-et indítani, megfelelő lehet az is, ha a feature-öket csoportokba rendezzük, és egy csoporthoz indítunk egy branch-et. Egy ilyen csoport kap egy verziót, amit fel lehet venni az issue tracker-be, és a feauture-öket meg a verzióhoz rendelni.

Tehát egy jó fejlesztési munkafolyamat leírás megmondja, hogy bizonyos helyzetekben mit kell tenni. Szabályokat kell hozni a következőkre:

 • Hogyan kell szervezni a branch-eket?
 • Ki hozhat létre branch-et?
 • Mikor kell branch-et létrehozni?
 • Honnan nyitható új branch?
 • Hogyan kell a branch-eket elnevezni?
 • Honnan hova történik a merge?
 • Mikor, milyen gyakran történik a merge?
 • Ki merge-öl?
 • Mikor történik a branch törlése?
 • Ki törli a branch-et?

Subversion specifikus, hogy a branch-eket hogyan érdemes szervezni. Az alap struktúra a /trunk, /branches, /tags könyvtárak használata. Lehet ezen variálni, de vigyázzunk, sok eszköz, köztük a Maven is default ezen a struktúrán dolgozik. Csinálhatunk külön alkönyvtárakat a release és feature branch-eknek. Csinálhatunk külön könyvtárakat a kiadás különböző stációi alapján, pl. QA, RC, beta, GA, stb.

Láttam olyan működést is, ahol a branch-ek fejlesztőnként voltak. Ezt elfogadhatónak tartom egy open source projektnél, ahol bizonyos fejlesztők csak néha-néha néznek rá a projektre, és szabad akaratukból fejlesztenek. Komoly projektnél azonban szerintem nem jöhet szóba.

A branch létrehozása történhet a projektvezető által szigorúan vezetett projekteknél. De nem mindig érdemes megszorítást adni, bizonyos projekteknél bármelyik fejlesztő nyithat új ágat. Sőt, lehetséges összekötni az issue tracker-rel is, amikor a verzió létrehozásakor implikálja a branch létrehozását. De akár létrehozhatja a CI eszköz is. Amennyiben azt akarjuk, hogy az új branch a CI-be is be legyen kötve, erről azt értesíteni kell. (A Jenkins REST interfészén keresztül pl. nagyon egyszerű más névvel egy projektet másolni, és az SVN URL-jét megváltoztatni.)

Feature branch két esetben jöhet létre. Vagy a feature branch deklarálásakor, vagy akkor mikor a fejlesztő elkezdi a munkát. Release branch létrehozása természetesen a release során történik.

Egy feature branch egészen kis módosítástól kezdve nagy változtatásokat is tartalmazhat. Ez a granularitás projektenként, de akár projekten belül is változhat. Történhet issue-nként, és akkor lehetőség van arra is, hogy egy release esetén össze lehessen válogatni a fejlesztéseket. Ennek előnye a maximális flexibilitás, hátránya azonban az overhead, hiszen sok branch-et kell kezelnünk. Ekkor a branch-et egy issue-val kell azonosítanunk. Másik módszer, ha egy branch több fejlesztést is tartalmaz, melyet verziószámmal tudunk azonosítani. Előző posztban láthattuk, hogy a Maven, valamint a Maven Release plugin támogat minket ebben. Mindenképpen javasolt valami verziószám konvenciót alkalmazni. Leggyakoribb a hármas tagolású, ahol az elsőt akkor változtatjuk, ha API szintű változás van, a másodikat, ha API-t nem érintő funkcionális változás van, és a harmadik, ha bugfix-et adunk ki.

Ahhoz, hogy dönteni tudjunk, ismerni kell a projektet. Az issue-nkénti branch jól jöhet akkor, ha időzítve vannak a kiadásaink, és nem tudjuk, hogy egy kiadásra melyik feature készül el. Prioritások változhatnak, az issue fejlesztése indításakor még fontosnak tűnt, de közben beelőzhet pár fontosabb issue. Az issue-ink elkészülési ideje nem jósolható meg, vagy a szoftver bonyolultsága, vagy a megrendelő megbízhatósága, vagy a fejlesztőcsapat tapasztalatlansága miatt. Így egy verzióban azok lesznek kiadva, melyek fontosnak tűnnek és elkészülhetnek. Amennyiben azonban a projektünk olyan, hogy egy iteráció kezdetén eldönthető, hogy mely issue-k lesznek a verzióban, és addig nem megy ki a verzió, míg mind készen nincs, akkor érdemes verziónként branch-elni.

A branch a release vagy feature branch esetén legtöbbször a trunk-ból nyitható.

Akár issue, akár verzió alapján branch-elünk, a branch neve mindig utaljon erre.

Tag-eket is használnunk kell, amennyiben helyes fejlesztési folyamatot akarunk felépíteni. Gyakori tag pl. a nightly build. Vagy készíthetünk egy tag-et, ami mindig a legutolsó nightly build-re mutat. Ez mindig törölhetjük és újra létrehozhatjuk, de jobb megoldás az svn:externals használata. Természetesen tag-eket használni kell release estén is. (Ezt a Maven release plugin automatikusan elvégzi helyettünk.)

És akkor a merge-ről. A feature branch, release branch esetén az előző posztban leírásra került, hogy hova történik a merge. A merge-öt érdemes minél gyakrabban elvégezni úgy, hogy még nem zavarja a fejlesztési munkafolyamatot. Ebben az esetben azonban arra is kell figyelni, hogy a branch-ben gyakran, apróbb részletekben commit-oljunk, hiszen csak ekkor garantálható, hogy a merge is kis részletekben történik. Minél ritkábban van merge, annál nagyobb az esélye, hogy a két ág szétcsúszik, és nő a conflict veszélye. Én előnyben részesítem, ha egy branch-nek van egy felelőse, és ő végzi a merge-ölést. Ő tisztában van a branch keletkezési körülményeivel, céljaival, a benne folyó fejlesztésekkel. Ha conflict van, akkor ő végzi el a merge-öt. Azonban kijelölhető egy másik személy is, aki a merge-öt végzi, vagy akár egy automata is lehet. Ha conflict-hoz ér, a következők közül választhat:

 • Megkeresi a hozzáértő szakembert
 • Legjobb tudása szerint feloldja az ellentmondást, és körbeküldi, hogy van-e valakinek kifogása
 • Egyből körbeküldi a hibát, és várja a megoldást

Amikor a branch-ben szereplő fejlesztés kiadásra került, a branch törölhető. Ez akár a release része is lehet. Törölheti a release, vagy a branch felelőse, vagy egy fejlesztési munkafolyamatért felelős más személy. Ehhez is lehet, hogy extra műveleteket is el kell végezni, pl. job megszüntetése a CI-ben.

Ami még egy dolog, ami a branch-hez tartozik (és ígérem, hogy utoljára írok erről), hogy a verziókezelőben hogyan érdemes több összetartozó projekt esetén a hierarchiát szervezni. Erről is szó került már egy előző posztban. Első eset, mikor a /branches, /tags és /trunk könyvtárak alá helyezzük a projektjeinket. A második, mikor minden projektnek van ez a három alkönyvtára. Mindegyiknek van előnye és hátránya. Sőt, a kettőt keverni is lehet, hogy bizonyos projekteket így, bizonyos projekteket úgy szervezünk. Az első eset akkor jó, ha együtt mozognak a projektek verziói, azaz pl. egyszerre történik a release. Azonban ha külön akarjuk választani a verziókat, akkor onnantól kezdve bajban vagyunk. Ha később külön akarjuk választani a projekteket, az sem egyszerű. Jogosultságot megadni csak egy projektre sem egyszerű. A második megoldással azonban mindent meg lehet valósítani, de ha egyszerre akarunk pl. tag-geli, sokkal nehezebb. Erre van egy svnmucc nevezetű eszköz, mely lehetővé teszi, hogy egy műveletet több URL-en is végre tudjunk hajtani, egy commit-on belül.