GitHub Pages

Az egyetemi szerveren lévő honlapom a diploma megszerzése után tizenegy évvel egyik napról a másikra leállt. Így másik megoldás után kellett néznem. A legkézenfekvőbb választásnak a GitHub Pages tűnt, hiszen egyre többet használom, ráadásul ingyenes. Azért tetszik különösen, mert egyrészt egyszerre meg van oldva az oldalam verziókezelése és publikálása. Valamint sablonokon alapul, így megvalósítható a különböző oldalrészek újrafelhasználása, azaz a fejlécet, menüt és láblécet csak egyszer kell definiálni, ez különösen jól jön karbantartáskor. Az első lépések megtételében segít a kellően részletes dokumentáció.

Az új oldal forrása böngészhető a https://github.com/vicziani/vicziani.github.com címen.

Eddig elég manuális megoldást használtam, Ant-ból hívtam Apache Texen-t, mely a háttérben Velocity-t használ. A GitHub megoldása ennél sokkal jobban kézre esik.

Amennyiben statikus html oldalakat akarunk kirakni, nagyon egyszerű a használata, létre kell hozni egy username.github.com publikus repository-t, ahol értelemszerűen a username a felhasználónevünk. Kizárólag ezt a címet foglalhatjuk le, más névvel nem működik. Generálhatunk oldalt az automatikus generátor segítségével is, ekkor egy témát kell kiválasztanunk, és a Markdown leíró nyelvvel leírni. Én a manuális utat választottam, mikor is a html-t én írom meg. Parancssori klienst használok, a repository-t ugyanúgy kell kezelni, mint bármely mást. Létre kell hozni a könyvtárat, elhelyezni benne az állományainkat, majd kiadni a következő parancsokat (természetesen a felhasználónevet lecserélve):

git init
git add .
git commit -m "First commit"
git remote add origin https://github.com/vicziani/vicziani.github.com.git
git push -u origin master

Ezen parancsokat kiadva rövidesen egy e-mailt kapunk, hogy az oldalunk sikeresen legyártásra került, kicsit várjunk, de a további módosításainkat már azonnal érvénybe lépteti.

From: GitHub noreply@github.com
Subject: Page build successful

Your page has been built. If this is the first time you've pushed, it may take
a few minutes to appear, otherwise your changes should appear immediately.

Amennyiben kicsit bonyolultabb dolgokra van szükségünk, használhatjuk a Ruby-ban implementált Jekyll generátort. Ennek használatával valamilyen leíró nyelven meg kell adnunk a tartalmat (HTML, Textile, Markdown, Liquid), és ebből előállítja a HTML kimenetet, melyet bárhová kirakhatunk statikus tartalomként. A Jekyll segítségével akár blogot is írhatunk, amikor csak a posztokat kell megszerkeszteni, hozzá a körítést a Jekyll legenerálja. Könnyebbség ráadásul, hogy nem nekünk kell a generálást meghívni, hanem a push után automatikusan a GitHub szerverein történik, így azonnal láthatjuk az eredményt.

Nézzünk is egy egyszerű példát. A könyvtárstruktúra kötött, a főkönyvtárba opcionálisan elhelyezhető a _config.yml állomány, mellyel a generálást lehet konfigurálni. Az _includes könyvtár tartalmazhatja az újrafelhasználható oldalelemeket ({% include file.ext %} szintakszissal használandóak), míg a _layouts könyvtár az oldal sablonokat. A _layouts könyvtárba helyezzük el ennek alapján a default.html állományt:

<html>
<head>
</head>
<body>

{{ content }}

</body>
</html>

Valamint a főkönyvtárba az index.html állományt:

layout: default

Hello GitHub Pages!

Ahogy az várható, a Jekyll végigmegy azokon az állományokon, mely elején a három kötőjelet találja (vigyázzunk, ne szerepeljen a file elején a BOM, és a sablonban a {{ content }} helyére beszúrja a fájl tartalmát. Persze ezt tovább bonyolíthatjuk, ha pl. oldalanként külön címet akarunk, akkor definiáljunk egy változót a sablonban (default.html):

...
<title>{{ page.title }}</title>
...

Majd állítsuk be az értékét a konkrét oldalon (index.html):

layout: default
title: GitHub pages

Hello GitHub Pages!

A Jekyll a Liquid template engine-t használja. A standard Liquid filtereket a Jekyll továbbiakkal egészítette ki. Például régóta szerettem volna, hogyha generáláskor bekerül az aktuális dátum a Date html meta tag-be. Ráadásul nem is akárhogyan, henm a HTML szabvány által ajánlott ISO 8601 formátumban (pl. 2012-09-25). Ehhez a következőt kellett csinálni:

<meta name="Date" lang="hu" content="{{ site.time | date: '%Y-%m-%d' }}"/>

A Jekyll adja a site.time adatot, és ez a date filterrel formázott.

Persze jöttek nehézségek is, pl. a title változóba szerettem volna kettőspontot elhelyezni. Ekkor a következő hibaüzenet fogadott:

Building site: /cygdrive/d/download/qqqq -> /cygdrive/d/download/qqqq/_site
/usr/lib/ruby/1.9.1/psych.rb:203:in `parse': (): mapping values are not allowed in this context at line 3 column 20 (Psych::SyntaxError)
        from /usr/lib/ruby/1.9.1/psych.rb:203:in `parse_stream'

Megoldásként a címet idézőjelek közé kell tenni:

title: "GitHub: pages"

Ahhoz, hogy ne csak élesben tudjam kipróbálni a generálást, fel szerettem volna tenni a Jekyllt saját gépre is. (Van olyan lehetőség is, hogy a Jekyll egy web szervert futtat, és úgy lehet kipróbálni a tartalmat.) Linuxon ez valószínűleg egy egyszerűbb művelet, én Windowsra próbáltam, Cygwin környezettel. Ez már varázslás kategória, ebből a cikkből indultam ki. (Közben próbálkoztam Python megvalósítással is, létezik az is, Obraz néven, de az a Jinja2 Python-ban implementált template engine-t használja, és vannak ugyan átfedések, de inkompatibilitás is bőven, a fentebb említett filterek például különböznek.

Ezt feltéve újabb probléma fogadott, nem sikerült a generálás, és a következő jelent meg a konzolon:

Liquid Exception: incompatible character encodings: UTF-8 and CP852 in default

Erre is volt megoldás, természetesen a karakterkódolással volt a probléma, ezt a következőképp lehet orvosolni:

set LC_ALL=en_US.UTF-8
set LANG=en_US.UTF-8

Ezzel tökéletesen tesztelhető lokálisan a Jekyll generálás, így bízhatunk, hogy a Github Pages is ugyanígy fog működni. Nem csak magunknak, hanem egy szervezetnek, és a projektjeinknek is tudunk így oldalakat készíteni. Java projekteknél pl. a mvn site parancs kimenetét lehet így feltenni, sőt akár Maven repository-ként is használhatjuk.