Átállás GitHub Pagesre

Már régóta dédelgetem az ötletet, hogy az egész blogot átállítom a GitHub Pagesre, ezzel is konszolidálva minden tartalmat, melyet megosztok. Ez most egy sikeres migrációval megtörtént, így kétszázhúsz posztot böngészhettek az archívumban, kb. tíz másik oldal vált elérhetővé, valamint az összes írásom megnézhető a cikkeknél. Bármi hibát találsz, akkor kérlek jelezd a viczian.istvan címen a gmailen.

Eddig a Bloggeren írtam a posztokat, ahol egy szövegbeviteli mezőben lehetett html tartalmat írni, és bizonyos formázási lehetőségeket is adott, valamint pl. képet lehetett feltölteni.

A Blogger több gyerekbetegséggel is küzdött. Volt olyan, hogy elveszett a beírt tartalom. Ezért egy idő után átálltam arra, hogy Markdownban írom a cikket, átkonvertálom htmllé, és úgy másolom a Bloggerre. A StackEdit, online Markdown szerkesztő képes azonnal a Bloggerre publikálni, de ezt nem használtam.

Az oldalak sablonja egy monolitikus html állomány, CSS-sel, JavaScriptekkel.

Ha JavaScriptet akartam hosztolni, vagy egy poszthoz állományokat csatolni, azokat valahol máshol kellett tartanom (pl. Dropbox, Google Pages, stb.).

Ezzel a megoldással azonban nem voltam elégedett. Egyrészt szerettem volna a tartalmat saját gépen előállítani, amit automatikusan, lehetőleg parancssorból publikálok, valamint a posztokat Markdown formátumban írni.

El is kezdtem írni egy alkalmazást, de a Bloggerre való posztolás nem tűnt egyszerűnek. Egyrészt kell egy API key-t kérni, mellyel a Blogger REST webszolgáltatásait lehet elérni, másrészt még az OAuth szabványon keresztül is be kell jelentkezni. Ez nem egyszerű, bár vannak rá könyvtárak, pl. google-api-python-client.

A képek feltöltésével is meggyűlt bajom, ugyanis a Blogger esetén először a Picasara kell feltölteni az állományt, a Picasa API szintén REST webszolgáltatás. Ez automatikusan thumbnait is generál, és ezt kell bekötni.

A forráskód színezésével kapcsolatban is keresgélni kellett, kiderült, hogy két főbb eszköz van, a Google Code Prettify.js, valamint a Highlight.js. Sok különbség nincs közöttük, a Stack Overflow pl. a Prettify-t használja.

Azonban mikor a kérelmemre (Blogger API v3 Quota Request) több napig sem jött jóváhagyás, más megoldás után néztem. Már írtam a GitHub Pagesről, mely nem csak oldalak, hanem blog kiszolgálására is megfelelő.

Az összes eddigi követelményt kielégíti, valamint nagyon hasznos új tulajdonságokkal is rendelkezik:

 • Rendkívül egyszerű a kezelése
 • Lokális gépen vannak az állományaim, melyek Git verziókezelő rendszerbe kerülnek, és egy push utasítással mennek a GitHubra, ahol az oldalak automatikusan legenerálódnak
 • Markdown alapú, de amennyiben ez nem elegendő, html formátum is használható
 • Ennek folyományaként az összes tartalom verzió kezelt
 • Az utolsó bitig mindent én kontrollálok, úgymint a html tartalom generálása, CSS, JavaScriptek, RSS és Atom feed, 404 oldal, sitemap, stb.
 • Apró sablondarabokból lehet építkezni
 • Egyszerűek a tömeges műveletek, pl. több posztban keresni és cserélni valamit, mert szöveges állományok egy könyvtárban

Az átállás egyszerű volt, ugyanis a Jekyll, mely a GitHub Pages mögött lévő Ruby-ban implementált oldal generátor, tartalmaz egy csomó importert. Pl. a Blogger Importer képes átalakítani a Bloggeren kiexportált XML tartalmat a Jekyll formátumba.

Ehhez a következő parancsok kellettek Ubuntun.

sudo apt-get install ruby-dev
	
sudo gem install jekyll-import

# Ezek csak a Blogger Importernek kellenek

sudo gem install execjs

sudo gem install therubyracer

Egy üres Jekyll oldal a következő parancsokkal generálható, majd tesztelhető:

jekyll new jtechlog

jekyll serve

Ha ez megvan, akkor csak a következő parancsot kellett kiadni a Blogger export xml konvertálásához:

ruby -rubygems -e 'require "jekyll-import";
	require "execjs";
	JekyllImport::Importers::Blogger.run({
	 "source"        => "blog-01-06-2015.xml",
	 "no-blogger-info"    => false, # not to leave blogger-URL info (id and old URL) in the front matter
	 "replace-internal-link" => false, # replace internal links using the post_url liquid tag.
	})'

Azt, hogy ezt testre szabjuk, még elég sokat kell dolgozni. Ebben segít a Jekyll-Bootstrap projekt, mely rengeteg előre gyártott és paraméterezhető sablont tartalmaz. Én ugyan nem használom, szerettem volna az egészet magam kialakítani, azonban rengeteg támpontot nyújtott. A statikus htmlben lévő archívumot is áthoztam, valamint több átalakítást is elvégeztem, magam által írt pár soros Python szkriptekkel.

Ennek eredményeképp a blog és az összes oldalam elérhető egységes szerkezetben és stílusban a http://www.jtechlog.hu címen. A régi Blogger oldal még megmarad egy darabig a http://jtechlog.blogspot.com címen, majd törlöm.