Visszatekintés 2011-re

Így az év elején az ember kicsit visszatekint, és rendszerezi a gondolatait a jövővel kapcsolatban is.

A 2011-es év folyamán 20 postot írtam. Kicsit próbálkoztam a nem annyira technikai témákkal is, hanem a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos általános gondolataimat is próbáltam leírni, pl. a Miért ne fejlesszünk saját keretrendszert? posztban, amihez magasan a legtöbb megjegyzés érkezett, láthatóan titeket is érint a téma. Látható volt az útkeresésem is, ugyanis a Java világ jövője kicsit bizonytalan, nem is ad mindig annyi lelkesedésre okot, és egy kiegészítő eszközt is kerestem, amivel gyakori ismétlődő feladatokat egyszerűen tudok elvégezni, így esett a választásom a Pythonra (Második nyelv: Python?). Természetesen posztjaim javát így is azok a dolgok tették ki, amivel projektjeim során találkoztam, így került sor a NetBeans Platform bemutatására, volt egy poszt sorozat a Subversion, Maven, release témákban, valamint az év végén egy kis Java teljesítményhangolásról is szó esett.

Így év elején letisztáztam az egyéb online megjelenéseim is, így látható jobb oldalon az “Elérhetőségek” doboz, melynek első eleme a Google+. A Google Reader az elsődleges hírforrásom, amiben a Google megszüntette a megosztási lehetőséget, a Google+-ba tereli be. Így én is áttértem, így minden érdekes cikket ott fogok megosztani, ha gondoljátok, kövessetek a Google+-on. A megosztások itt a blogban is megjelennek a “Google+” dobozban. Még egy változás történt, ezek után a példa kódokat a GitHub-on érhetitek el.

Persze nem maradhatnak el a statisztikák sem. Magasan a legnézettebb poszt 2011-ben a Java források tanuláshoz, mely egy kezdőknek szóló, 2009-es post. Második a már említett “Miért ne fejlesszünk saját keretrendszert?”, és a harmadik a 2010-es Maven kezdőlépések, ami szintén kezdőknek szól. Az idei postok közül a már említett “Vastag kliens Java-ban? NetBeans Platform”, és a “Második nyelv: Python?” volt a legnézettebb. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy a Java nem a legmegfelelőbb választás vastag kliens fejlesztésére, mégis sokakat érdekelt, míg az utóbbi nem is Java téma.

A legtöbb látogatót természetesen a Google hozta, a keresési szavak felhőjét mutatja az alábbi kép. Minél nagyobb egy szó, annál többször kerestek rá. Kedvenc keresési kifejezésem a “Honnét lehet rendelni a pom pomt?” Látszik a keresőszavakból, hogy sokan úgy térnek vissza, hogy emlékeznek nagyjából a poszt címére, és arra keresnek rá. Szomorú azonban, hogy túl sokan akadnak úgy a blogra, hogy könyvet akarnak letölteni. Sláger a Java Útikalauz programozóknak és a J2EE útikalauz java programozóknak című könyv, de sokan keresnek Angstler könyveket és angol nyelvű könyveket is. Úgy gondolom, hogy érdemes ezeket a könyveket megvásárolni, sokszor le lehet ezeket venni a polcról. Egy darabig gyűjtöget az ember, aztán rájön, hogy mire elolvasná, rég elavult, amennyire meg mégis jut idő, annyit meg is lehet vásárolni. A keresőszavakból az is kiderül a számomra, hogy attól függetlenül, hogy kevés Java tartalom van magyar nyelven, az emberek mégis bíznak, hogy magyarul is találnak valamit.

Keresőszavak

A postokban szereplő gyakori szavak a következők: Java, EJB, NetBeans, Maven, Subversion, build, release, branch, merge, szemétgyűjtő algoritmus.

Legtöbb látogatót a Google után a HUP hozott, bár csak pár megjegyzésben szerepel a JTechLogra link.

Azért, hogy a blogot még jobbá tegyem, összeállítottam egy kérdőívet, melynek segítségével megpróbálom felmérni az olvasótábor képzettségi szintjét, az érdeklődésre számot tartó témákat, valamint azt, hogy érdemes-e a blogot valamilyen irányba változtatni. Legyen-e több rövidebb tartalom, vagy a postok szintje legyen más. Mindenki véleménye számít. És azért, hogy lássátok, tényleg odafigyelek az olvasókra, a kérdőívet kitöltők között kisorsolom a három kötetes “Java 2 útikalauz programozóknak” könyvet, CD melléklettel. Amennyiben érdekel a könyv, kérlek mindenképp írd a kérdőívbe az e-mail címedet is. Az eredmény január 28-án várható. Érdemes játszani, mivel viszonylag kicsi az olvasótábor, így nagy esély van a nyereményre. Amennyiben nem érdekel, kérlek a kérdőívet akkor is töltsd ki, ezzel is segítve a blogot, hogy számodra is érdekesebb tartalom jelenjen meg a továbbiakban. (A kérdőív azóta kiértékelésre, majd törlésre került.)

Java 2 útikalauz programozóknak